„Israelul va fi distrus într-o jumătate de oră”, amenință un oficial iranian

0

Un parlamentar iranian a amenințat, luni, că dacă Statele Unite ale Americii atacă Iran, Israelul va fi distrus în următoarea jumătate de oră.

Tensiunile între SUA și Iran sunt la cote înalte de mai multe săptămâni. Luna trecută, președintele american Donald Trump a dezvăluit că a anulat în ultimul moment lovituri aeriene punctuale asupra unor instalații în Iran, după ce apărarea antiaeriană iraniană a doborât o dronă de supraveghere americană care, potrivit Teheranului, se afla în spațiul aerian iranian.

Citește și Copii afectați de violența televizată. Care sunt cauzele și efectele acesteia?

„Dacă Statele Unite ne atacă, nu va rămâne decât o jumătate de oră de existență pentru Israel”, a amenințat Mojtaba Zolnour, președintele Comisiei pentru securitate națională și afaceri externe din parlamentul iranian, citat de agenția de presă locală Mehr.

În acest context tensionat, Agenția iraniană pentru energie atomică a anunțat că va da în curând publicității un raport privind decizia Teheranului de a nu mai respecta limitele producției de uraniu îmbogățit.

Această producție era restricționată prin acordul privind controlul programului nuclear al Republicii Islamice, semnat în iulie 2015, la Viena.

Iran a depășit plafonul autorizat de 300 kg pentru rezervele de uraniu

Donald Trump, care consideră că acest acord încheiat de administrația predecesorului său Barack Obama este „cele mai prost acord semnat vreodată de Statele Unite”, a retras SUA unilateral din acest pact anul trecut.

De atunci, Washingtonul a restabilit sancțiunile economice împotriva Iranului și a exercitat presiuni asupra aliaților săi să renunțe la toate activitățile comerciale cu iranienii.

Liderii de la Teheran au declarat că nu se mai simt legați de anumite prevederi ale acordului de la Viena și în special de cea privind limita stocului de uraniu îmbogățit. Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a confirmat luni că țara sa a depășit plafonul autorizat de 300 kg pentru rezervele de uraniu îmbogățit (UF6).

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele