Istoria Campionatului Mondial: Uruguay 1930

Alexandru Ionescu

Primul Campionat Mondial de Fotbal a avut loc în 1930 în Uruguay, cu 13 echipe naționale participante, printre care și cea a României.

Drumul echipei “tricolore”, de la București la Montevideo a durat aproape 3 săptămâni, cu trenul și vaporul. De fapt, cu același vapor, numit „Conte Verde”, au călătorit și reprezentativele Belgiei și Franței, precum și o parte dintre arbitri.

Naționala României a folosit acum 9 decenii un pașaport colectiv, care poate fi admirat in prezent la Muzeul Sportului din Capitala.

Acesta conține fotografiile celor 15 fotbaliști, ce proveneau de la echipe precum Venus București, Chinezul Timișoara, Gloria Arad, sau Maccabi București. De la echipa comunității evreiești a fost selecționat portarul Samuel Zauber, în timp ce alți jucatori ai “naționalei” României se numeau Adalbert Steiner, Rudolf Buerger, Ladislau Raffinsky, Iosif Czako sau Emerich Vogl. Cei cu nume românești erau minoritari Deşu, Covaci, Barbu, Stanciu sau Subăşanu, insa indiferent de naționalitate, au avut o prestație mai mult decât onorabilă pentru acele vremuri.

S-au format 4 grupe, România fiind distribuită într-a 3-a, cu echipe din America de Sud: Peru și țara gazdă – Uruguay. În semifinale mergeau doar primii clasati in fiecare grupă si in ambele meciuri contracandidatii nostri erau favoriti. Am reușit astfel să producem o surpriză, chiar de la primul meci. Am înscris din primul minut al partidei, prin Adalbert Deșu, insa, din cauza accidentărilor, am terminat prima partidă în 9 oameni, fiindca atunci nu se faceau schimbari. Totuși, România a învins Peru cu 3-1. În cel de-al 2-lea meci, Uruguay-ul ne-a zdrobit cu 4-0 și în cele din urmă, țara gazdă avea să și devină prima Campionă Mondială. Cu 93.000 de spectatori in tribunele stadionului “Centenario” la data de 30 iulie, uruguayenii au invins Argentina cu 4-2. Finalistii au dat golgeterul competitiei, pe Guillermo Stábile, cu 8 reusite. Media a fost de aproape 4 goluri la fiecare confruntare, cele mai multe marcandu-se la un meci din grupe, Argentina – Mexic: 6-3. Celelalte doua semifinaliste au fost Iugoslavia si Statele Unite. Americanii erau atunci o forta, invingand cu 3-0 Belgia si Paraguay in primele meciuri, inainte de a fi eliminati, dupa 6-1 in penultimul act cu argentinienii.

Citeste si...  Olimpiada corporatiştilor, între sport şi afacere!

România a terminat primul Campionat Mondial de Fotbal din istorie pe locul al 8-lea, iar antrenorul Constantin Radulescu, impreuna cu toata echipa, a fost felicitat de Regele Carol al 2-lea la intoacerea in tara. Dealtfel, monarhul, care s-a implicat personal, inclusiv financiar pentru ca Romania sa mearga in Uruguay, le-a telefonat personal patronilor la care fotbalistii erau angajati, pentru ca acestia sa-si pastreze locurile de munca dupa “aventura” sud-americana. A fost un aspect extrem de important in anii ’30, cand marea criza lovea crunt lumea civilizata.

Citește și:Simona Halep printre cele mai longevive sportive clasate pe locul 1 WTA

Sursa: Europa FM

 


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *