Jocul de șah al pui Putin în Ucraina, preluare Prescu.ro

2
razboi rusia ucraina

Președintele Joe Biden: ”Războiul în Ucraina este iminent”. Iar ieri, joi, 17 februarie, secretarul de stat, Antony Blinken și șeful Pentagonului, Lloyd Austin, au făcut previziuni sumbre, amintind de imaginile din satelit difuzate în ultimele zile.

 

Blinken a declarat Consiliului de Securitate al ONU că „invazia este pe cale să înceapă. Rușii vor arunca rachete și bombe pe tot teritoriul; „atacurile cibernetice” vor trimite instituțiile cheie într-un strop; tancurile şi soldaţii ruşi vor înainta spre obiective prestabilite”. De săptămâni întregi, generalii și serviciile secrete americane, în strânsă legătură cu colegii lor de la Kiev, examinează diverse scenarii.

Aici ziarul Corriere della sera reconstruie cele patru evenimente considerate cele mai probabile. Din cele mai minimaliste, anexarea Donbasului; la cel mai devastator, bombardarea Kievului cu destabilizarea guvernului lui Volodymyr Zelenski.

Cel mai probabil: invazia Donbassului

Operația considerată cel mai probabil este și cea mai simplă pentru Moscova. Mai mult decât atât, din teritoriu sosesc semnale tulburătoare, cum ar fi cartușele de mortar trase joi, 17 februarie, împotriva unei grădinițe.

Soldații ruși ar putea intra oficial în Donbass, regiunea din estul Ucrainei pe care o controlează efectiv din 2014 de Putin.

Nu ar exista ciocniri cu linia de apărare ucraineană, situată la vest de Donețk, capitala regiunii. Formațiunile pro-ruse ar primi ca „salvatori” tancurile care poartă însemnele Moscovei.

La 11 mai 2014, a avut loc un referendum fals pentru a sancționa „independența” Donbass-ului față de Ucraina. Până acum Vladimir Putin nu a acceptat invitația Dumei, parlamentul rus, care ar fi dorit să declare unilateral anexarea Donbass-ului la Federația Rusă.

Desigur, Occidentalii nu ar recunoaște schimbarea statutului juridic în estul Ucrainei, așa cum sa întâmplat în martie 2014 pentru Crimeea.

Dar ideea este să înțelegem dacă armata ucraineană are puterea să meargă să ia înapoi Donbasul. Răspunsul lui Putin, întemeiat obiectiv, este „nu”.

Americanii și europenii ar putea fi împărțiți în ceea ce privește amploarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

Vezi și Statele dezvoltate dotează școlile cu purificatoare de aer pentru a opri COVID-19

Cel mai de temut: ofensiva hibridă față de Kiev

MAI MULTE PE PRESCU.RO

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele