Joe Biden anunță „iniţiative” americane pentru a apăra Ucraina de un atac al Rusiei

0

Situație tensionată la granița de nord a României – preşedintele SUA, Joseph Biden, a declarat vineri că pregăteşte „o serie de iniţiative” în scopul protejării Ucrainei de un eventual atac militar al rușilor.

Declarația a venit pe fondul temerilor Administraţiei de la Kiev privind o lovitură de stat sau o intervenţie militară.

Pregătim o serie de iniţiative care au scopul de a face foarte, foarte dificil pentru preşedintele Vladimir Putin să facă ceea ce se teme lumea că ar putea face„, a declarat Biden, citat de AFP şi „Le Figaro”. Tot Biden a precizat că este „în contact constant” cu aliaţii Statelor Unite, inclusiv cu Ucraina.

Amintim, administraţia de la Kiev se teme că Rusia ar putea organiza o lovitură de stat sau o intervenţie militară în regiunile separatiste est-ucrainene. Potrivit ucrainenilor, Rusia a mobilizat aproape 100.000 de militari la frontiera lor.

În curând, Rusia şi SUA intenţionează să organizeze o videoconferinţă a preşedinţilor Vladimir Putin şi Joseph Biden, a anunţat vineri un consilier prezidenţial rus, precizând că Moscova urmează să ceară garanţii de securitate din partea NATO. Iuri Uşakov, consilier prezidenţial rus pentru Politică Externă, a declarat că summitul în format online Rusia-SUA va avea loc după vizita preşedintelui Vladimir Putin în India, săptămâna viitoare. „Noi avem o dată concretă pentru această videoconferinţă. Dar este bine să aşteptăm aprobarea finală din partea americanilor. Ţinând cont de situaţia tensionată, există acum nevoia urgentă de a ne fi oferite garanţii adecvate. Situaţia pur şi simplu, nu mai poate continua în acest fel„, a afirmat Uşakov, citat de Reuters.

Totodată, pe agenda summitului virtual vor fi relaţiile SUA-Rusia, tensiunile din Ucraina şi Belarus, stabilitatea strategică, precum şi crizele din Afganistan, Iran, Libia şi Siria. Discuţiile privind stabilitatea strategică vor continua pe baza premiselor fixate la întâlnirea pe care Joseph Biden a avut-o cu Vladimir Putin în iunie, la Geneva.

Liderul de la Kremlin a declarat că Rusia va solicita „garanţii pe termen lung” că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi nu va instala sisteme de armament în apropierea frontierelor ruse. „Vom cere garanţii de securitate credibile şi pe termen lung. În dialogul cu Statele Unite şi cu aliaţii SUA, vom insista să elaborăm acorduri specifice care să excludă orice acţiuni ale NATO spre est sau instalarea de sisteme de armament care să ne ameninţe, în apropierea frontierelor noastre„, a spus președintele rus.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele