Jumătate de milioane de români ar fi făcut deja COVID-19

0
Alexandru Rafila

Alexandru Rafila crede că “circa jumătate de milion de oameni din România să fi trecut deja prin boală”. Medicul spune că “numărul de cazuri diagnosticate este mult mai mic decât numărul real de cazuri pentru că foarte multe persoane sunt asimptomatice sau fac forme ușoare care nu îi determină să nu se prezinte la medic”.

 

Reprezentantul României la OMS, Rafila, crede că “Proabil că circa jumătate de milion de oameni din România au trecut deja prin boală, dar dacă ne gândim procentual, asta înseamnă undeva în jur de 2,5% și asta înseamnă că avem un coeficient de multiplicare între 8 și 10, între numărul de cazuri diagnosticate și numărul real de cazuri. Acest lucru a fost dovedit în toate țările care și-au încheiat studiile de seroprevalență. Al nostru este în curs de desfășurare la nivelul INSP. Probabil că cifrele vor fi între 2 – 3% seroprevalență, adică persoane care au trecut prin infecție în România”.

În ceea ce privește imunizarea în masă, “suntem foarte departe” de acest fapt, este de părere profesorul Rafila. “Nicio țară nu este într-o astfel de situație. Chiar regiuni care au trecut printr-un număr mare de infecții cu coronavirus nu depășesc 15 – 20%, iar la noi e undeva între 2,5 – 3%. Ca să putem vorbi de imunizare în masă trebuie să ne apropiem de 70% din populație trecută prin infecție, iar lucrul acesta s-ar întâmplă în câțiva ani de zile. Sperăm că această cifră să fie obținută prin vaccinare și nu prin îmbolnăvire”.

Rafila se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri de coronavirus

Locul 3 după Luxemburg și Spania

La nivel european, în ceea ce privește numărul de cazuri noi de infectare cu coronavirus, “suntem pe locul trei după Luxemburg și Spania”, a anunțat medicul, contrazicând raportul ECDC. “Noi ne apropiem de cifra de 90 de cazuri la 100.000 de locuitori înregistrate în ultimele două săptămâni, Spania e la 110, Luxembrug la 120, dar este extrem de mult dacă comparăm cu alte țări care au trecut printr-un număr mare de infecții, de exemplu Italia care are 6 – 7 cazuri”.

Plante care te ajută să depășești depresia de iarnă

“Avem foarte multe cazuri, într-adevăr, asta înseamnă că există o transmitere comunitară și că măsurile de sănătate publică nu și-au făcut efectul, fie populația nu este aderentă la recomandările autorităților și cred că mai avem de lucru în planul comunicării și convingerii oamenilor că trebuie să fie parte din acest proiect național de limitare a transmiterii, care trebuie să continue pe o perioada medie (…)” crede Rafila.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele