Jurnaliști spionați de servicii secrete

0

Un serviciu marocan de spionaj a folosit un program informatic de supraveghere dezvoltat de o companie israeliană prin care urmărea jurnalişti şi patroni de trusturi media, potrivit unei anchete publicate duminică de mai multe ziare, între care Le Monde, The Guardian şi The Washington Post.

Aplicaţia Pegasus a companiei israeliene NSO Group, dacă este introdusă într-un smartphone, permite preluarea de mesaje, fotografii, contacte şi chiar ascultarea apelurilor proprietarului acestuia.

 

NSO, acuzată în mod obişnuit că este utilizată de regimurile autoritare, a asigurat mereu că software-ul său este folosit doar pentru a obţine informaţii despre reţelele criminale sau teroriste.

Potrivit acestei vaste anchete, mai mulţi jurnalişti şi patroni de mass-media franceze se află pe lista ţintă a Pegasus, în redacţiile cotidianelor Le Monde, Le Canard enchaîné, Le Figaro sau ai Agence France-Presse şi France Télévisions.

Pe lista obţinută de aceste publicaţii de la reţeaua cu sediul în Franţa Forbidden Stories şi de la Amnesty International sunt 50.000 de numere de telefon selectate de clienţii NSO din 2016 pentru potenţială monitorizare.

Ea include numerele a cel puţin 180 de jurnalişti, 600 de bărbaţi şi femei politician, 85 de militanţi pentru drepturile omului sau 65 de şefi de firme, potrivit analizei consorţiului care a localizat mai multe numere în Maroc, Arabia Saudită sau Mexic.

Pe această listă mai figurează numărul de telefon al jurnalistului mexican Cecilio Pineda Birto, împuşcat la câteva săptămâni după apariţia acestui document, precum şi al corespondenţilor străini de la mai multe publicaţii, între care Wall Street Journal, CNN, France 24, Mediapart, El Pais.

Netflix va avea și… jocuri

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele