Justiția defectă: traficanții de minori din Țăndărei dau statul în judecată pentru 1.5 milioane de euro

0
traficanti minori tandarei

Doi dintre membrii rețelei de traficanți de minori din Țăndărei care au fost achitați după ce s-au prescris faptele au dat statul în judecată și cer despăgubiri de 1,5 milioane de euro, transmite PressHub.ro.

 

Nelu Stoian a deschis un proces împotriva statului român și cere 1 milion de euro deoarece a fost arestat și apoi judecat 10 ani fără a fi condamnat. Un alt fost inculpat, Ilie Radu, cere 500.000 de euro despăgubiri civile de la ministerul de Finanțe după ce, susține el, „a fost trimis în judecată de două ori pentru aceleași fapte”.

Aceștia mai cer 50.000 de euro fiecare despăgubiri civile pentru deplasările la instanță de la Țăndărei sau Marea Britanie la Miercurea Ciuc, pentru cazare și pentru plata avocaților. Cei doi sunt supărați pe jurnaliști deoarece au fost filmați fără să li se ceară acordul, filmul fiind și acum pe youtube. În cererea de chemare în judecată, Stoian și Radu susțin că „și după 10 ani suntem priviți în comunitate ca traficanți de minori”, potrivit PressHub.

Vezi și Judecată ”penală”: Traficanţi de carne vie eliberaţi la doar două luni: au obţinut trei milioane de euro din exploatare

Context. Cazul Ţăndărei priveşte presupusa traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiţi la cerşetorie şi furturi. În Anglia, 120 de traficanţi au fost prinşi şi băgaţi la închisoare. În România, cei 25 de romi arestaţi şi puşi sub acuzare în 2010 au fost eliberaţi după câteva luni. În 2019, Curtea de Apel Târgu Mureș i-a achitat pe toți inculpații.

Ulterior, șefa DIICOT de la acel moment, Giorgiana Hosu, a spus că inculpații au fost achitați pentru că, până la pronunțarea sentinței, faptele au fost prescrise. Curtea de Apel Târgu Mureș a acuzat-o pe șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, de „denaturarea adevărului”, și a arătat că eșecul în acest dosar a fost cauzat de DIICOT. Curtea de Apel amintește că rechizitoriul a fost returnat de mai multe ori procurorilor și subliniază că acesta a fost întocmit deficitar, faptele au fost descrise mai mult decât sumar și că nu a fost indicată nici măcar o victimă în acest caz.

Vezi și Trafic de copii iertat de judecători: Curtea de Apel Târgu Mureș a achitat 25 de traficanți din Țăndărei

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele