Kamala Harris, viitorul Vicepreședinte al Americii, a demisionat din Senat

0

Kamala Harris a demisionat oficial luni din Senatul Statelor Unite, înaintea preluării mandatului de vicepreşedinte, transmite dpa. Ea va realiza miercuri o premieră istorică, fiind prima femeie care ajunge în funcţia respectivă.

 

Harris a fost senatoare din partea statului California din 2017. Ea l-a anunţat printr-o scrisoare pe guvernatorul statului, Gavin Newson, că demisia intră în vigoare luni la amiază. Ulterior, Newsom l-a numit în locul ei, pentru ultimii doi ani de mandat, pe Alex Padilla, secretarul de stat al Californiei.

Într-un editorial publicat de ziarul San Francisco Chronicle înaintea demisiei, Harris le-a transmit californienilor că „nu este un adio” şi a sugerat că ar mai putea ajunge în Senat. „Acum, când demisionez (…) mă pregătesc să depun un jurământ care mă va face să prezidez (Senatul). Aşa cum a arătat odată senatorul Walter Mondale, ajuns vicepreşedinte, vicepreşedinţia este singura funcţie din guvernul nostru care ‘aparţine atât puterii executive, cât şi puterii legislative”, a scris ea.

Vezi și Congresul SUA a ratificat victoria preşedintelui ales, democratul Joe Biden

Harris a înregistrat deja o altă premieră istorică, fiind prima femeie de culoare care a reprezentat California în Senatul SUA. Ca vicepreşedinte al ţării, votul ei va fi decisiv în caz de egalitate de voturi pro şi contra unei decizii în camera superioară a Congresului.

Autoritatea ei va fi probabil vitală pentru viitorul preşedinte Joe Biden, apreciază dpa. Viitorul lider democrat de la Casa Albă intenţionează să treacă legi printr-un Senat în care republicanii ocupă 50 de locuri, adică jumătate.

În editorialul citat, Harris a observat că vicepreşedinţii SUA au decis rezultatul votului în Senat doar de 268 de ori în istoria ţării. „Intenţionez să lucrez neobosit ca vicepreşedinte, inclusiv, dacă este necesar, să îndeplinesc această îndatorire constituţională. În acelaşi timp, sper ca în loc să ajungă la o egalitate, Senatul va găsi o bază comună şi va lucra pentru poporul american”, a adăugat ea.

 

Primul test pentru Harris ar putea avea loc în curând: Biden speră că Congresul va dezbate pachetul în valoare de 1900 de miliarde de dolari propus de el pentru stimularea economiei americane afectate de epidemia de coronavirus. În Camera Reprezentanţilor, votul nu va pune probabil probleme; camera inferioară a Congresului este dominată de democraţi şi a aprobat primăvara trecută un pachet şi mai mare de ajutoare.

Republicanii din Senat au refuzat însă multă vreme să susţină orice cheltuieli mari pentru asistenţă, ceea ce înseamnă că s-ar putea ajunge într-o situaţie cu 50 de voturi pentru măsurile propuse de Biden şi 50 împotrivă. În acest caz, Harris ar putea interveni şi vota decisiv pentru adoptarea legislaţiei.

Vezi care este cel mai performant purificator de aer anti corronavirus

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele