Kasparov: șansă de înlăturare a lui Putin de la conducerea Rusiei

Soarta lui Putin stă acum în mâinile categoriilor privilegiate

3
kasparov
kasparov

Fostul campion mondial la șah Garry Kasparov (58 de ani), un opozant al lui Vladimir Putin, a vorbit în New York despre stadiul actual al războiului început de Putin în Ucraina.

 

Kasparov crede că există o șansă fără precedent în istoria recentă de înlăturare a lui Putin de la conducerea Rusiei. Fostul mare campion spune că trebuie făcut posibilul de a întrerupe fluxul de bani care susține mașina de propagandă a Rusiei și salariile forțelor de ordine care îl protejează pe președintele rus.

Kasparov este de părere că soarta lui Putin stă acum în mâinile categoriilor privilegiate protejate de Putin.

„Până acum, judecătorii ruși, comandanții, silovikii (n.r. – angajații instituțiilor de forță), oligarhii etc. nu au fost niciodată în situația de a alege între viața pe care și-o doreau și Putin. Majoritatea rușilor nu au simțit niciodată că au de ales. Fă-i să aleagă și nu îl vor alege pe Putin”, a mai scris Kasparov pe Twitter.

„Atâta vreme cât Putin rămâne la putere nu va fi pace. Am ajuns la un punct în istorie unic în care, grație rezistenței eroice a ucrainenilor, să avem o șansă de a-l termina pe Putin odată pentru totdeauna”, a spus Kasparov în intervenție.

„Trebuie să ne asigurăm că Putin nu mai deține controlul celui mai mare cufăr de război din istorie”

Kasparov speră că decalajul dintre Putin și oligarhi va crește, prezicând că suntem aproape de a vedea mulți punându-și la îndoială loialitatea față de președintele rus.

„Totul a eșuat… În mod clar, pierde războiul convențional și de aceea schimbă strategia acum”, mai spune Kasparov. Vladimir Putin se aștepta ca trupele ruse să răstoarne puterea în Ucraina în maximum două sau trei zile și să instaleze un guvern marionetă la Kiev”, mai spune Kasparov.

„Cel mai bun indicator pentru comportamentul din viitor este comportamentul din trecut. Bombardamentele de astăzi ale lui Putin asupra civililor din Ucraina erau inevitabile. Încercarea de a exlica ca și cum ar fi un mister e ca și cum ai încerca să explici de ce scorpionul înțeapă broasca din vechea fabulă Persană. Este în natura lui”, a scris Kasparov pe Twitter.

Potrivit unui raport ONU, peste 100 de civili au murit în confruntările din Ucraina, în contextul în care tot mai multe bombe sunt raportate că explodează în Harkov, al doilea oraș ca mărime după Kiev.

Anterior acestui mesaj, pe 26 februarie, Karpov a subliniat că lui „Putin nu i-a păsat de civilii care au căzut victime când a bombardat orașe rusești în Cecenia sau spitale din Siria. De ce i-ar păsa acum, când lumea a spus clar că nu va interveni?”, a afirmat șahistul pe Twitter.

VEZI ȘI PROFESORII SE POT PENSIONA MAI DEVREME

3 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele