Kazahstanul se înarmează de frica Rusiei

2

Reacționând la războiul rușilor în Ucrainei, Kazahstanul a decis să mărească drastic bugetul militar și cheltuielile pentru apărare. Autoritățile kazahe au decis să aloce încă 918 milioane de dolari pentru apărare, potrivit The Wall Street Journal.

 

Bugetul militar total al țării (1,7 miliarde de dolari anul trecut) va crește astfel de aproape 1,5 ori, iar o parte din fonduri vor fi direcționate către consolidarea rezervelor de apărare, a declarat un oficial kazah pentru WSJ.

Potrivit experților, Kazahstanul a învățat deja lecții din politica agresivă a lui Putin și studiază cu atenție experiența rezistenței Ucrainei.

Vezi și Putin e disperat: Kazahstan a dat drumul petrolului spre Europa și România

În luna mai, Tokayev a mers la Ankara, unde a fost semnat un acord privind producția de drone turcești Bayraktar, care vor fi produse în Kazahstan.

Una dintre concluziile autorităților este că țara va crește stocurile de arme și muniții, întrucât tipul ostilităților rusești exclude desfășurarea operațiunilor moderne de manevră, dar se rezumă la tactica Primului Război Mondial cu lovituri masive de artilerie și atacuri în masă, deoarece nici propriile lor pierderi, nici pierderile populației civile în acest format, nici pagubele materiale însoțitoare asupra teritoriilor nu deranjează deloc Kremlinul.

Expertul rus Anatoly Nesmiyan notează pe canalul său de Telegram că tot mai multe state vecine cu Rusia se tem de un regim care intră în conflicte militare și o agresiune constantă.

„Faptul că cei mai apropiați „aliați” caută oportunități de a se apăra de Rusia nu mai este ascuns. Ceea ce nu poate fi surprinzător: regimul de la Kremlin nu poate exista altfel decât într-un regim de agresiune constantă îndreptată atât spre interior, cât și spre exterior. Dorința firească a vecinilor este de a se îngrădi de azilul de nebuni în care se transformă Rusia și de a crea sisteme de protecție.Până acum, pregătirile pentru garduri se desfășoară la nivel individual, dar nu există nicio îndoială că foarte curând va fi nevoie de acțiuni defensive colective”, notează expertul.

Președintele Kazahstanului, în prezența lui Putin, a spus că nu va recunoaște așa-numitele entități cvasi-statale „DPR” și „LPR”. Anterior, Rusia a amenințat că va ataca Kazahstanul, Turkmenistanul și țările baltice.

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele