Kim Kardashian și Floyd Mayweather, dați în judecată pentru presupusă înșelătorie cu cryptomonede

0

Kim Kardashian și Floyd Mayweather sunt dați în judecată din cauza acuzațiilor că au indus în eroare investitorii atunci când promovau o criptomonedă puțin cunoscută numită EthereumMax pentru milioanele lor de urmăritori de pe rețelele sociale.

Un proces colectiv depus vinerea trecută la Tribunalul Statelor Unite din California acuză EthereumMax și promotorii săi celebrii că lucrează împreună pentru a umfla artificial prețul monedei virtuale, făcând „declarații false sau înșelătoare” în postările de pe rețelele sociale, potrivit CNBC.

Kardashian a făcut furori anul trecut când a promovat într-o postare pe Instagram simbolul EthereumMax. „Voi, băieți, sunteți pasionați de criptomonede????”, a scris Kardashian.

„Acesta nu este un sfat financiar, ci să împărtășesc ceea ce prietenii mei tocmai mi-au spus despre tokenul Ethereum Max!”, preciza vedeta.

Kardashian a inclus hashtag-ul #ad în mesaj, sugerând că a fost plătită să-l promoveze. Nu este clar cât de mult a fost plătită Kim Kardashian de EthereumMax, deși estimările au plasat taxa ei pentru fiecare postare sponsorizată pe Instagram în intervalul 500.000 – 1 milion de dolari.

Între timp, Mayweather a aprobat simbolul în meciul său de box cu starul YouTube Logan Paul. EthereumMax a fost acceptat ca plată pentru biletele la eveniment, o mișcare despre care procesul susține că a crescut puternic volumele de tranzacționare.

Mayweather a promovat, de asemenea, EthereumMax la o conferință majoră de bitcoin din Miami și, ulterior, a fost huiduit în afara scenei. Mayweather nu pare să fi dezvăluit plata pentru promovarea jetonului, se arată în proces.

În proces, reclamantul Ryan Huegerich, un rezident din New York, și alți investitori care au achiziționat jetoane EthereumMax între 14 mai 2021 și 17 iunie 2021, au suferit pierderi ca urmare a comportamentului celebrităților.

EthereumMax a pierdut aproximativ 97% din valoarea sa de la începutul lunii iunie, ceea ce a determinat unii investitori să-l eticheteze drept o schemă de „pump and dump” în care escrocii încearcă să mărească prețul unui activ prin declarații false sau înșelătoare. Acuzația figurează în procesul lui Huegerich, care îi acuză pe Kardashian și Mayweather că fac o astfel de mișcare cu EthereumMax.

EthereumMax „nu are nicio legătură” cu Ethereum, a doua cea mai mare criptomonedă, a spus procesul, adăugând că brandingul său pare a fi un efort de a induce în eroare investitorii să creadă că tokenul face parte din rețeaua Ethereum.

Reprezentanții Kardashian și Mayweather nu au fost disponibili imediat când au fost contactați de CNBC. Nici EthereumMax nu a răspuns unei solicitări de comentariu trimisă pe Twitter.

Nu este prima dată când celebritățile sunt în prim plan pentru aprobarea criptomonedelor – spre furia autorităților de reglementare.

În 2018, Mayweather a fost acuzată de Securities and Exchange SEC) din S.U.A. pentru că a lansat o ofertă inițială de monede, o metodă controversată de crowdfunding crypto. Mayweather a plătit peste 600.000 de dolari într-un acord cu SEC, fără să admită sau să infirme constatările autorității de reglementare.

În septembrie 2021, Charles Randell, președintele Autorității de Conduită Financiară din Regatul Unit, a evidențiat anunțul lui Kardashian pe Instagram pentru EthereumMax într-un discurs de avertizare despre înșelătoriile crypto. Randell a spus că, deși nu a putut spune dacă EthereumMax a fost în mod specific o înșelătorie, „influenții rețelelor sociale sunt plătiți în mod obișnuit de escroci pentru a-i ajuta să pompeze și să arunce noi token-uri pe baza speculațiilor pure”.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele