Iohannis: Întreaga Europa e într-un moment dramatic

1

UPDATE: România îşi doreşte să rămână un partener solid pentru societatea civilă din Republica Moldova, iar turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din ţara vecină va fi observat atent, a afirmat, marţi, la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis.

 

“Suntem şi ne dorim să rămânem un partener solid pentru societatea civilă din Republica Moldova, în ansamblul său. Vom fi extrem de atenţi la desfăşurarea scrutinului din această duminică, pentru a ne asigura că viitorul Republicii Moldova este decis exclusiv de votul liber exprimat al cetăţenilor, în cadrul unor alegeri democratice, corecte şi libere de orice interferenţe nedorite”, a arătat şeful statului.

“M-am bucurat să văd în primul tur un vot al cetăţenilor pentru candidata Maia Sandu, acesta fiind de fapt un vot în favoarea unei evoluţii democratice ireversibile a Republicii Moldova, pe care România a susţinut-o permanent şi o susţine fără rezerve”, a subliniat el.

În acest sens, a subliniat că drumul european “este unul al progresului, cu reforme curajoase, în special în domeniul justiţiei, şi prin consolidarea democraţiei”.

“România va continua să sprijine Republica Moldova în eforturile sale reale de modernizare. Deja ţara noastră a investit semnificativ şi dezinteresat în infrastructură, în proiecte de interconectare, în şcoli, spitale, grădiniţe şi în multe alte domenii în folosul direct al cetăţenilor, pentru dezvoltarea Republicii Moldova şi pentru consolidarea democraţiei”, a amintit el.

Știre inițială

Klaus Iohannis: Întreaga Europa e într-un moment dramatic. Președintele a declarat marți seară, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, că, până la un vaccin eficient, nu există altă soluție decât impunerea unor noi restricții severe.

”E singura strategie funcțională și e adoptată de toate țările cu explozie de infecții (…) România va beneficia în mod echitabil de aceste vaccinuri grație mecanismului UE din care face parte (…) Precizez din nou: de vaccin va beneficia inițial tot personalul sanitar și persoanele cu cel mai mare risc de boală”, a spus șeful statului.

Principalele declarații ale președintelui:

 • Am avut o nouă ședință de evaluare a măsurilor din pandemie, cu accent pe pregătirea campaniei de vaccinare
 • Întreaga Europa e într-un moment dramatic. Virusul se răspândește mult mai puternic decât în primăvară.
 • State europene sunt în pragul unei crize sanitare.
 • Până la un vaccin eficient nu există altă soluție decât impunerea unor noi restricții severe. E singura strategie funcțională și e adoptată de toate țările cu explozie de infecție.
 • România se confruntă cu o situație complicată, iar restricțiile de ieri au un singur scop: reducerea presiunii uriașe care apasă pe sistemul sanitar. E imperativ să deblocăm spitalele și să dăm șanse celor care au nevoie tratament
 • Măsurile nu sunt populare, produc supărare și sunt greu de acceptat
 • Existența noastră a tuturor a fost puternic afectată
 • Din cauza virulenței virusului am văzut că reglementările mai puțin restrictive au fost insuficiente
 • Veștile privind apariția cât mai rapidă a unui vaccin sunt destul de bune, dar trebuie să rămânem realiști și să înțelegem că mai sunt de parcurs câteva etape până la vaccinarea propriu zisă
 • România va beneficia în mod echitabil de aceste vaccinuri grație mecanismului UE din care face parte
 • Am discutat azi despre posibilitățiele de stocare și distribuție a vaccinurilor și am stabilit instituțiile responsabile
 • Precizez din nou: de vaccin va beneficia inițial tot persoanlul sanitar și persoanele cu cel mai mare risc de boală
 • O campanie de vaccinare bine planificată și comunciată eficient ne va da șansa să ne întoarcem la normalitate
 • Alegerile din Republica Moldova: m-am bucurat să văd în turul 1 un vot al cetățenilor pentru candidata Maia Sandu, fiind un vot în favoarea unei evoluții democratice ireversibile în Moldova
 • Am subliniat mereu că drumul spre Europa e unul al progresului, cu reforme în justiție
  România va continua să sprijine Republica Moldova în eforturile sale de modernizare
 • România a investit dezinteresat în infrastructură, școli, spitale – în folosul direct al cetățenilor
 • Suntem și ne dorim să rămânem un partener solid pentru societatea civilă din Republica Moldova
 • Vom fi extrem de atenți la alegerile din această duminică pentru a ne asigura că viitorul Republicii Moldova e decis exclusiv de votul cetățenilor

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele