Klaus Iohannis cere lămuriri în cazul Koveși. Anca Florea se victimizează

Stefan Alexiu

Klaus Iohannis a cerut Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie să clarifice de urgenţă situaţia în ceea ce priveşte dosarul deschis pe numele fostului procuror şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul de caz, Adina Florea – refuzată de Iohannis la șefia DNA pentru mai multe mmotive raționale și evidente – a declarat că dosarul a fost deschis în urma unei sesizări din decembrie 2018 a lui Sebastian Ghiţă, iar speţa este tratată ca oricare alta, fără a fi analizată cu dublă măsură.

Apărată de PSD-ALDE, Secţiei pentru investigare a infracţiunilor din justiţie se simte sub presiune

Reprezentanţii Secţiei pentru investigare a infracţiunilor din justiţie atrag atenţia asupra atacurilor grave la care instituţia este supusă, după anunţul citării Laurei Kovesi în dosarul deschis după plângerea lui Sebastian Ghiţă, precizând că orice încercare de intimidare reprezintă presiune.

Cu toate cele spuse mai jos, Koveși este anchetată ca urmare a unor afirmații făcute de fugarul Sebastian Ghiță, milionarul fugit de justiia din România.

Citește despre Adina Florea: Este un dosar (în care e citată Kovesi) în urma plângerii lui Sebastian Ghiţă


„Conducerea acestei structuri atrage atenţia asupra pericolului creat de astfel de atacuri grave şi total nefondate la adresa independenţei procurorilor care-şi desfăşoară activitatea în cadrul Secţiei cu profesionalism şi obiectivitate. Acreditarea ideii că procurorii din cadrul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie acţionează ca „pluton de execuţie” şi că această Secţie „se dovedeşte o măciucă în mâinile puterii politice”, reprezintă o ofensivă fără precedent şi o presiune extrem de periculoasă asupra magistraţilor implicaţi în derularea procedurilor judiciare în curs. Precizăm, clar şi răspicat că procurorii din cadrul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie procedează întotdeauna la aplicarea întocmai a legii, indiferent de calitatea persoanei vizate, de dosarele penale instrumentate, asigurând respectarea drepturilor procesuale ale acestora, inclusiv a prezumţiei de nevinovăţie, crearea aceste structuri de parchet fiind tocmai o garanţie a independenţei magistraţilor şi, nicidecum un instrument de represiune asupra acestora, astfel cum, în mod tendenţios şi nefondat, se afirmă de anumite în voci în spaţiul public”, transmite Secţia pentru investigare a infracţiunilor din justiţie, într-un comunicat de presă.

Citeste si...  Comisia de la Veneția: "Modificările la abuzul în serviciu creează premisele pentru o dezincriminare de facto"

Reprezentanţii Secţiei atrag atenţia asupra faptului că orice încercare de intimidare a procurorilor în activitatea pe care aceştia o desfăşoară reprezintă presiuni şi ingerinţe nepermise în activitatea procesuală penală, sens în care fac apel la toţi reprezentanţii partidelor politice şi a formatorilor de opinie pentru adoptarea unei atitudini decente şi rezervate, „libertatea de exprimare trebuind a fi menţinute în limitele rezonabile ale unui discurs public moderat şi echilibrat”.

Iohannis cere Secţiei de investigare a magistraţilor să clarifice situaţia dosarului lui Kovesi

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut, joi, Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie să clarifice de urgenţă situaţia în ceea ce priveşte dosarul deschis pe numele fostului procuror şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Şeful statului a transmis că Secţia specială pentru anchetarea magistraţilor nu trebuie sub nicio formă să fie un instrument politic de anchetă şi intimidare a magistraţilor şi procurorilor, orecizând că a contestat încă de la început înfiinţarea unui astfel de organism, criticat şi de către Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană şi GRECO, „pentru că nu prezintă suficiente garanţii de independenţă în raport cu factorul politic şi poate afecta încrederea cetăţenilor în justiţie”.

Citește și Autocratul Vucic, președintele Serbiei și protectorul penalului Ghiță, are probleme

„Prioritatea zero a tuturor celor care au responsabilităţi în statul român, indiferent de funcţiile pe care le ocupă, trebuie să fie protejarea şi consolidarea statului de drept. Solicit Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie corectitudine maximă, respectarea cu stricteţe a legii şi clarificarea rapidă a situaţiei în ceea ce priveşte dosarul deschis pe numele doamnei Laura Codruţa Kövesi, conducerea acestei secţii având o imensă răspundere în acest sens.

Citeste si...  Deputatul Mitralieră își critică colegii din PSD într-o scrisoare pe Facebook

Secţia specială pentru anchetarea magistraţilor nu trebuie sub nicio formă să fie un instrument politic de anchetă şi intimidare a magistraţilor şi procurorilor. Am contestat încă de la început înfiinţarea unui astfel de organism, sever criticată şi de către Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană şi GRECO, pentru că nu prezintă suficiente garanţii de independenţă în raport cu factorul politic şi poate afecta încrederea cetăţenilor în justiţie”, a afirmat Klaus Iohannis, printr-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele României acuză PSD-ALDE că au ignorat avertismentele Comisiei de la Veneţia, Comisiei Europene şi GRECO: „Majoritatea PSD-ALDE a ignorat cu bună ştiinţă toate aceste avertismente, astfel că această secţie specială, în acest moment, funcţionează. Tot această majoritate, printr-o serie de modificări nocive ale legilor justiţiei, este direct responsabilă pentru generarea conflictului care există acum în rândul magistraţilor. PSD-ALDE a construit de la bun început un discurs anti-justiţie şi a făcut demersuri concrete pentru revocarea din funcţie a procurorului-şef al DNA şi a procurorului general al României, mai nou, Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie reclamând, de asemenea, presiuni şi interferenţe.

Atenţionez majoritatea PSD-ALDE să înceteze să mai facă şi alţi paşi înapoi care să îndepărteze România de parcursul său european, ca stat democratic consolidat. Este imperativ ca PSD-ALDE să pună în aplicare cu celeritate opiniile Raportului Comisiei de la Veneţia şi recomandările cuprinse în Raportul Comisiei Europene privind MCV, astfel încât independenţa justiţiei şi lupta anticorupţie să nu fie afectate, iar fundaţia democratică a statului român să nu fie periclitată”, a completat şeful statului.

Preşedintele Iohannis mai spune că va acţiona pentru menţinerea statului de drept în România, în ciuda eforturilor agresive ale unora de a controla justiţia.

„Lupta anticorupţie va continua în România, în ciuda oricăror eforturi agresive ale celor care îşi doresc să controleze justiţia şi să îngenuncheze statul de drept. Ca preşedinte, voi acţiona şi mai departe pentru menţinerea statutului pe care România şi l-a câştigat cu mari sacrificii, de ţară în care instituţiile sunt puternice, dar sunt puternice prin aplicarea corectă a legii, nu prin abuzuri”, a conchis Klaus Iohannis.

Citeste si...  Florin Iordache, despre plângerea penală împotriva lui Klaus Iohannis "Când este gata şi e scrisă, vă anunţăm"

Reacţia şefului statului vine după ce fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat miercuri seară că a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie.

Koveși, ieșire la Europa FM

Koveși a declarat la Europa FM: „S-a prezentat un poliţist la domiciliul meu şi am primit o citaţie din partea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie în calitate de suspect pentru infracţiunile de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Este foarte interesant că această citaţie vine înainte de a merge la Parlamentul European în vederea audierii, dar probabil este tot o coincidenţă faptul că iniţial am fost anunţată de procedura din Parlamentul European, am înţeles că audierea urma să fie pe data de 18 februarie, mi-am cumpărat bilet de avion pentru data de vineri, ca să pot să merg la Bruxelles şi să particip la audiere. În acest sens, chiar am fost astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi am depus o cerere de amânare pentru un proces care urma să aibă termen în data de luni şi a cererea de amânare am depous biletul de avion din care rezulta că data de vineri urma să plec din ţară. La nici câteva câteva ore după ce am depus această cerere din care rezulta că eu voi fi plecată din ţară pentru această audiere am primit această citaţie”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, la Europa FM.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *