Kovesi va afla astăzi ce șanșe are la Bruxelles

0

Audierile pentru postul de procuror-şef european, la care candidează Laura Codruţa Kovesi, au loc marţi de la 16:30 în Comisiile pentru libertăţi civile şi control bugetar ale Parlamentului European.

Candidaţii pentru primul post de procuror-şef european pentru infracţiuni împotriva bugetului Uniunii Europene vor fi audiaţi, marţi, la Bruxelles, în comisiile pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi control bugetar (CONT) ale Parlamentului European, potrivit unui comunicat de presă al LIBE.

Procurorul-şef european va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu. Audierile vor avea loc de la 16.30 (ora României). Europarlamentarii vor discuta cei trei candidaţi selecţionaţi: Jean-Francois Bohnert din Franţa, Laura Codruţa Kovesi din România şi Andres Ritter din Germania.

Săptămâna trecută, Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe locul 2 la votul ambasadorilor în Consiliul UE. Ambasadorii UE l-au plasat pe candidatul francez pe locul 1, iar pe Kovesi pe 2, la egalitate cu cel german. Bohnert a avut 50 de voturi, iar Kovesi și Ritter – 29 de voturi.

Ambasadorul României a votat pentru candidatul francez, ca urmare a mandatului dat de Guvernul României, potrivit unor surse europene.

Pe de altă parte, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, cel al popularilor, a anunţat că o susține pe Kovesi pentru funcția de procuror-șef european. PPE are 217 europarlamentari dintre totalul de 751.

Ministrul Justiţiei din Austria, Josef Moser, a anunţat şi el că ţara sa vă vota pentru Laura Codruta Kovesi. De asemenea, Președintele Comisiei Afaceri europene din Parlamentul german, Gunther Krichbaum, a declarat că Germania și Franța și-ar putea retrage candidații pentru a o sprijini.

Citește și Kovesi, locul 2 la votul din Consiliul UE, România a votat pentru candidatul francez

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele