UPDATE: La Găiești se vaccinează cine vrea, dacă rămâne ser în flacoanele deschise, după programări

2

„Faptul că au fost vaccinate astăzi persoane care nu aparțin etapei 1 nu este o tragedie, până la urmă important este că au fost vaccinate. Faptul că nu s-au respectat procedurile – și anume beneficiarii vaccinurilor să fie cei din etapa 1, așa cum prevedede strategia – pentru că nu întâmplător această etapizare a fost făcută tocmai pentru a echilibra disponibilitatea reală a vaccinurilor cu persoanele care au cea mai mare nevoie să fie vaccinate în această perioadă – acest lucru este un alt aspect care va fi verificat. Din acest punct de vedere, vorbim local de un management defectuos”, a spus Gheorghiță într-o conferință de presă.

 

Întrebat dacă urmează să fie date sancțiuni în acest caz, Gheorghiță a răspuns: „Strategia de vaccinare prevede doar modalitățile și liniile directoare după care implementăm campania de vaccinare. Acest aspect intră în sarcina Ministerului Sănătății. Probabil că se vor efectua evaluări și se va decide în consecință, nu aș putea să vă spun”.

„E important să se asigure acestor persoane și doza de rapel”, a adăugat medicul.

Gheorghiță și Adriana Pistol, șefa INSP, au precizat că din pste 64.000 de doze de vaccin distribuite în țară s-au irosit până acum sub 100 de doze.

„Există un risc asumat al unor pierderi de vaccinuri, având în vedere că sunt vaccinuri multidoză și au o stabilitate limitată”, a spus el.

Știre inițială

Managerul Spitalului orășenesc Găești, județul Dâmbovița, a decis ca, în loc să le arunce, dozele din flacoanele deschise de vaccin anti-COVID rămase după programările din fiecare zi să fie administrate oricui dorește.

O astfel de practică ar trebui să devină rutină în toată țara.

Managerul Laurențiu Belușică a postat un anunț în acest sens și pe pagina sa de Facebook:

„A fost deschis azi și centrul de vaccinare din spitalul Gaesti. Administram vaccinul anticovid oricarei persoane care se prezinta voluntar la centru.”

Medicul a precizat că persoanele fără programare vor fi vaccinate dacă rămân doze la finalul zilei.

Ulterior, managerul a explicat, într-o intervenție telefonică la Realitatea Plus, că, decât să le arunce, mai bine îi vaccinează pe cei care doresc acest lucru.

Vezi și UPDATE: Arctic Găiești: aproape 70 de angajați infectați cu Coronavirus COVID 19

Laurențiu Belușică a explicat faptul că dintr-un flacon cu soluție se vaccinează cinci persoane.

„Dacă ai vaccinat una și ai terminat vaccinarea, rămâi cu patru doze care se aruncă. Este 12 euro o doză și e păcat de ele și atunci am zis că le fac la cine dorește să se vaccineze. Sunt doritori foarte mulți”, a explicat managerul.

În România a început pe 27 decembrie campania de vaccinare anti-COVID, iar în primă fază sunt imunizați membrii personalului medical și ai unităților sociale. Deocamdată, populația generală nu se poate programa pentru vaccinare.

 

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele