Lacomi, PNL-iștii din Constanța vor totul, nu lucrează cu USR-Plus

La alegerile europarlamentare, USR și PNL au obținut scoruri umăr la umăr în județ

0

USR Plus și PNL nu au reușit să ajungă la o înțelegere și nu vor merge împreună la alegerile locale din septembrie. Liberalii nu vor să cedeze USR nici Primăria Constanța, nici Consiliul Județean, deși PNL a fost surclasat de USR la alegerile europarlamentare din 2019.

În cadrul negocierilor, au existat mai multe întâlniri între deputatul USR, Stelian Ion, și președintele liberalilor constănțeni, Bogdan Huțucă, iar discuțiile dintre cei doi au evoluat optimist, spre încheierea unei colaborări politice pe plan local. La momentul discuțiilor, cel mai probabil era ca pentru Primăria Constanța să fie susținut candidatul USR, iar pentru Consiliul Județean candidatul PNL.

Stelian Ion a cerut retragerea lui Valer Dorneanu din funcția de judecător al CCR

PNL-iștii susțin că partidul nu a mai fost de acord să susțină candidatul USR nici măcar pentru Primăria Constanța, iar despre o eventuală cedare a Consiliului Județean nici nu poate fi vorba, având în vedere infrastructura puternică a liberalilor în teritoriu, comparativ cu organizațiile USR aflate la început.

Cu toate acestea, la alegerile europarlamentare, USR și PNL au obținut scoruri umăr la umăr în județ.

Liberalii susțin că decizia de a nu accepta susținerea unui candidat USR nici la primărie, nici la CJ, nu a aparținut filialei de la Constanța, ci a fost impusă de la centru:

  • ”Nu, decizia de a avea propriul candidat la primărie și de a nu susține candidatul USR nu a depins de organizația de la Constanța. A venit de la centru”, au declarat surse din PNL pentru ISE.

Același lucru este confirmat și de surse din USR care confirmă dialogul favorabil cu PNL până într-un punct, atunci când le-a fost transmis tranșant că PNL nu va susține alt candidat în afară de Vergil Chițac.

Sursele din ambele partide au confirmat că PNL a oferit USR, în schimbul cedării primăriei și CJ, cele două posturi de viceprimari și cele două posturi de vicepreședinți, însă cei de la USR nu au fost de acord:

  • ”Nu putem să acceptăm așa ceva. La ultimele alegeri, rezultatele noastre au fost egale cu cele ale liberalilor, deși noi nu avem structuri așa de bine puse la punct ca ale lor. Înțelegerea a fost Stelian Ion la Primăria Constanța și candidatul PNL la Consiliul Județean. La un moment dat, s-au sucit, deși discuțiile dintre cele două organizații au fost bune, cu rezultate și se îndreptau spre încheierea unei alianțe locale”, au declarat surse USR.

Mărul discordiei în colaborarea dintre PNL și USR la Constanța ar fi senatorul Chițac, fost rector al Academiei Navale ”Mircea cel Bătrân” care a intrat în PNL cu câteva luni înainte de alegerile locale din 2016. Importul politic al lui Vergil Chițac s-a făcut la inițiativa fostului președinte PNL Constanța, Gheorghe Dragomir.

Chițac a pierdut alegerile în fața candidatului PSD, dar a obținut un rezultat record pentru PNL Constanța, după 1990, de 34%, fapt care îl legitima să preia conducerea partidului. Însă cel care l-a adus în PNL pe Chițac, l-a și determinat să plece în urma unor alegeri interne controversate în care aripa Dragomir și-a conservat puterea în organizația locală.

Chițac, care a fost ales senator PNL, a părăsit partidul în 2017, în urma scandalului cu fosta conducere a organizației locale, dar 3 ani mai târziu s-a reîntors în postura de candidat al liberalilor la Primăria Constanța, impus de la centru. Anunțul candidaturii lui Chițac a fost făcut chiar de Ludovic Orban, în martie 2020.

PNL argumentează susținerea lui Vergil Chițac la Primăria Constanța în detrimentul lui Stelian Ion spunând că senatorul liberal stă mai bine în sondaje decât deputatul USR. Ce nu se știe, însă, este cum stă senatorul Chițac în sondaje după scandalul infectării cu coronavirus.

Surse din PNL au declarat pentru Info Sud-Est că aripa Dragomir-Boroianu din partid, sub conducerea căreia nu a existat opoziție la PSD-ul condus de Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, l-au convins pe afaceristul Mohammad Murad să candideze la Primăria Constanța, pentru a rupe voturi de la liberali.

Planul ar fi ca liberalii să piardă alegerile locale, pentru ca fostul șef PNL să revină la conducerea organizației de la Constanța.

Dincolo de războaiele intestine și de discuțiile organizațiilor locale ale USR și PNL, până la acest moment, singura ofertă pusă pe masă de conducerea centrală a PNL este: primarul și președintele CJC trec la liberali, iar viceprimarii și vicepreședinții la USR. Ofertă pe care, cel puțin momentan, USR Constanța nu o poate accepta.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele