Lacul de smarald al României, minunea neştiută de la capătul ţării

0
- Reclama -

Ascuns la capătul ţării, Lacul Iacobdeal din judeţul Tulcea are o minunată culoare verzuie, motiv pentru care a ajuns să fie numit „lacul de smarald”.

Aspru şi selenar, peisajul din zonă este superb, însă lacul de la poalele Munţilor Măcin nu este foarte cunoscut de către turiştii români.

Lacul a laut naştere în cariera de granit din dealul Iacobdeal, aflat în satul Turcoaia din judeţul Tulcea. Satul este situat în partea de nord-vest a judeţului Tulcea, pe malul drept al Dunării, pe locul unde acum 2.000 de ani se afla castrul roman de la Troesmis.

Numit de localnici „La Fântână”, Lacul Iacobdeal s-a format într-o mică depresiune rezultată în urma exploatării de granit, atunci când excavaţia a ajuns la nivelul unui strat acvifer din pânza freatică ce avea un debit bogat.

Deoarece apa s-a infiltrat cu repeziciune, utilajele folosite la excavaţie au rămas pe fundul lacului, acesta având o adâncime maximă de aproximativ 50-55 de metri şi o suprafaţă de un hectar.

- Reclama -

Lacul este izolat de orice reţea hidrografică, fiind alimentat în principal de izvoarele subterane, de ploi şi de apa rezultată din topirea zăpezii.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele