Legarea și sedarea pacienților: practică legală sau abuz

0
- Reclama -

Legarea și sedarea pacienților: practică legală sau abuz. Practica legării şi sedării pacienţilor din secţiile ATI revine în atenţia opiniei publice după acuzele formulate în cazul pacienţilor morţi în Unitatea de Terapie Intensivă de la Sibiu. Şi rudele unui regretat chirurg cardiovascular din Tîrgu Mureş, decedat în luna septembrie, acuză că bărbatul s-a stins după ce a fost legat de pat şi sedat.

Profesorul Benedek Istvan a fost unul dintre cei mai cunoscuți specialiști români în domeniul hematologiei.

Anul trecut, în august, reputatul chirurg s-a contaminat cu SARS-CoV-2. A fost internat în secția specială ATI-COVID a Spitalului Județean Tg. Mureș. Însă a murit pe 1 septembrie 2020.

Familia acuză medicii că, deși pacientul era conștient și cerut să nu fie trachilizat, cadrele medicale l-au ignorat, l-au legat de pat și i-au administrat medicamente cu care profesorul nu a fost de acord.

Dr. Benedek Imre, fratele pacientului: Nu poţi să legi un om care se sufocă, ca să fii tu liniştit. Medicina se face lângă patul bolnavului, din minut în minut.

- Reclama -

Cazul este anchetat acum de poliție.

Aurica Sabău, purtător de cuvânt IPJ Mureș: Se efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care a survenit decesul persoanei în cauză.

Citește și Sibiu: declarații ale unei ”asistente” anonime, pacienți la ATI tratați în condiții normale

De altfel, acuzațiile de malpraxis în cazul unor bolnavi de COVID morți în ATI se înmulțesc.

La spitalul din Arad, un șef de secție a fost schimbat și mai multe cadre medicale sancționate, după ce familiile a 7 pacienți decedați i-au acuzat pe medici de incompetență.

Oana Lăzărescu, fiica unei pacient decedate: Sancțiunile astea nu îmi aduc mama înapoi. Voi lăsa organele de urmărire penală să efectueze cercetări, pentru că vorbim de ucidere din culpă.

Fiica unei alte paciente care s-a stins acuză medicii că femeia ar fi primit în spital sedative putenice, care i-au provocat decesul.

Adriana Beldiman, fiica pacientei: 8 zile a primit mama sedative, neuroleptice. Încerc să mă resemnez dar nu pot până nu aflu adevărul.

Conducerea spitalului a anunțat că poate lua doar măsuri administrative.

Florina Ionescu, manager, Spitalul Judeţean de Urgenţă Arad: Pentru malpraxis nu avem noi competență, ci comisia de malpraxis care funcționează la Colegiul Medicilor.

Legarea sau sedarea pacienților de la ATI este o practică folosită în spitalele din România. Însă, de cele mai multe ori, este motivată de starea pacientului, iar dozarea medicamentelor folosite este vitală în cazul pacienților în stare gravă.

Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie Terapie Intensivă: Pacienţii au de multe ori stări de agitaţie care îi determină să aibă mişcări necontrolate, care le pot pune în pericol viaţa şi sănătatea. O sedare profundă, pe de altă parte, are şi ea riscurile ei. Dozele prea mari ar putea ele însele să dea efecte secundare.

Vasile Barbu, președinte Asociația Națională pentru Protecția Pacienților: Este necesară sedarea, dar numai atunci când este necesară ca act medical, nu ca procedură de a linişti pacientul. Există relatări din partea unor avertizori de integritate, cadre medicale, că unii dintre medicii de terapie intensivă toată noaptea nu intră în secţia de terapie intensivă. Din păcate, nu controlează nimeni, pentru că nu avem, la nivelul României, un audit clinic.

Conform ghidurilor medicale dar și legislației în vigoare, imobilizarea și sedarea pacienților se realizează atunci când aceștia își pun propria viață în pericol sau devin agresivi cu personalul medical. Totodată, există o perioadă maximă a contenționării pentru ca pacienții să nu sufere șocuri fizice și psihoemoționale.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele