Lia Olguța Vasilescu spune că vor fi consideraţi pensionari numai cei care au vechime în muncă

0

Cinci milioane de pensii ar urma să fie recalculate, potrivit viitoarei legi a pensiilor, spune ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Într-un interviu la România TV, demnitarul a declarat că vor fi consideraţi pensionari doar cei care dovedesc că au o vechime semnificativă în muncă. Iar persoanele care beneficiază acum de pensia minimă garantată vor fi încadrate într-o altă categorie. Pe de altă parte, ministrul a dat asigurări că vârsta de pensionare nu va fi majorată. Lia Olguţa Vasilescu nu a avansat, însă, o dată la care proiectul noii legi a pensiilor va fi făcut public.

Citiți și Olguța Vasilescu spune la România TV că actualele pensii minime vor trece ca prestații sociale în noua lege și se vor mări de la 520 de lei, la 640 de lei, dar din 2018

„Probabil va fi din doi paşi. Punctul de pensie care va creşte la 1.000 de lei. La anul e prevăzut să crească. Şi a doua etapă, care presupune mai multe corecţii în legea pensiilor, dar care presupune un termen mai îndelungat, pentru că e vorba de 5 milioane de pensii care trebuie recalculate. Vor fi pensionari cei care au o vechime în muncă. La ora actuală sunt amestecaţi oamenii care au cotizat (…) o zi, cinci ani la pensie.

Nu vor fi consideraţi pensionari cei care sunt acum pe pensia minim garantată. Ei vor intră pe altă lege, vor primi indemnizaţia pe care o primesc şi acum. A crescut de la 400 de lei la 520 lei. E prevăzut în programul de guveranare să fie 640 din ianuarie. E adevărat că nu trebuie amestecaţi cu ceilalţi pensionari, unde va fi un calcul separat, în funcţie de contributivitate.

Nu creştem vârsta de pensionare. Rămâne cea din actuala lege pentru femei şi bărbaţi. E adevărat că se schimbă modalitatea de calcul. Acum, deşi femeile cotizează mai puţin, lucrează mai puţin, ies cu o pensie mai bună şi vrem să echilibrăm asta, între genuri. E adevărat că cine vrea să rămână peste vârsta de pensionare în sistem poate să o facă, fără a mai cumula pensia cu salariul”, a explicat ministrul muncii, Olguţa Vasilescu, la RTV.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele