Lia Savonea, încolțită de ANI și Birchall

0

Ana Birchall acuză CSM, într-o adresă trimisă miercuri președintei Consiliului, și pe Lia Savonea că și-a extins arbitrar competențele, că încalcă principiul separației și echilibrul puterilor în stat, precum și principiul colaborării loiale între instituții.

Ministrul Justiției lansează aceste acuzații după ce CSM a suplimentat ordinea de zi a ședinței plenului din 17 septembrie cu solicitarea ONG-ul Centrului de Resurse Juridice, condus de Georgiana Iorgulescu.

ONG a solicitat CSM să se pronunțe asupra oportunității ”foii de parcurs” cu privire la întărirea statului de drept din România, la care lucrează, la inițiativa părții americane, Procurorul General al SUA împreună cu ministrul justiției din România.

Birchall arată într-o scrisoare de răspuns către Savonea că la nivelul Ministerului Justiției nu există niciun document de tip „to do list” sau „foaie de parcurs” convenit cu partenerii externi.

Citește și Asociații de magistrați cer demisia Liei Savonea și a membrilor CSM care s-au asociat cu aceasta

Birchall cere de la Savonea ”scrisoarea”

Birchall îi atrage atenția Liei Savonea că nici până în prezent, în calitate de președinte CSM, nu a dat curs cererii ministrului Justiției de a transmite solicitarea ONG-ului în scris, cu atât mai mult cu cât a existat și o discuție în acest sens în plenul CSM.

„Nu pot să nu mă întreb de ce, deși s-a suplimentat ordinea de zi a ședinței plenului CSM din 17 septembrie, nu am primit nici până azi solicitarea în scris a organizației în cauză. Să înțeleg că totul a fost doar un demers menit să pună într-o poziție delicată Ministerul Justiției și ministrul Justiției, că CSM dorește să se implice în organizarea vizitelor ministrului, excedând competențele legale?”, se arată în scrisoare.

ANI se uită la averea lui soților Savonea

ANI verifică averea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, ca urmare a unei sesizări, spun surse din instituție.

Surse din cadrul Agenției Naționale de Integritate (ANI) au precizat că instituția verifică averea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, ca urmare a unei sesizări depuse.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele