LIBRA, ”valuta” digitală deținută de Facebook

0

După mai multe luni de zvonuri și controverse, Facebook și-a prezentat oficial planurile de realizare a propriei „valute” digitale, numită LIBRA. Aceste planuri au atras deja parteneri de notorietate mondială dispuși să le sprijine, iar analiștii financiari apreciază LIBRA ca având șansa de a deveni cea mai bună criptomonedă din lume. REVISTA PATRONATELOR prezintă principalele caracteristici ale viitoarei monede LIBRA, așa cum apar într-o analiză a ING Bank, cu precizarea că acest articol nu reprezintă o recomandare de investiții.

„Când gigantul social media, cu aproape 2,4 miliarde de utilizatori care folosesc platforma în fiecare lună, lansează o monedă digitală proprie, există motive pentru a i se acorda atenție. LIBRA lui Facebook are în mod clar potențialul de a se dezvolta rapid la scară largă, cu avantaje nete față de orice altă criptomonedă, monedă virtuală sau titlu de valoare”, arată analiștii de la ING Bank.

Lansarea oficială, în 2020

Facebook este conștient de faptul că, pentru ca LIBRA să aibă succes, trebuie să o „deschidă”, adică să o lanseze la vedere, pe piețele financiare, motiv pentru care caută sprijinul altor sponsori corporativi și investitori instituționali.

Administratorii rețelei de socializare au anunțat că LIBRA va fi lansată ca entitate independentă în prima parte a anului 2020.

Ar putea consuma o jumătate din energia electrică a planetei

„Facebook își cere scuze că starea actuală a tehnologiei nu permite o monedă digitală să fie simultan scalabilă, procesând sute de mii de tranzacții pe secundă, și să fie complet descentralizată fără a consuma jumătate din energia electrică mondială”, au menționat oficialii rețelei.

Dar „valoarea pentru Facebook nu stă în moneda balanței în sine, datele despre tranzacții fiind adevăratele comori”, au mai arătat sursele citate.

„Un blockchain fără blocuri”. Ce este aplicația Calibra

Din punct de vedere tehnic, nu este necesară o arhitectură de tip blockchain (generatorii susțin că LIBRA este „un blockchain fără blocuri”).

Citește și Plăceri și Păreri cu Cofetăriile Delice

Planul este ca rețeaua LIBRA să funcționeze independent de coordonatorii sistemului financiar din Elveția, iar utilizatorii vor avea nevoie de un „portofel” pentru a interacționa cu el, „portofelul” urmând a fi reglementat pe plan intern.

Facebook construiește portofelul Calibra și, spre deosebire de LIBRA însăși, Calibra va fi în întregime deținută de Facebook. Astfel că valoarea pentru Facebook nu stă în moneda LIBRA în sine, ci datele despre tranzacții vor reprezenta adevăratele comori.

Aceste date vor fi generate de aplicația tip „portofel”, și Facebook susține că nu va amesteca datele tranzacției cu celelalte date fără consimțământul utilizatorului.

„Aplicația Calibra va face probabil eforturi pentru a obține acest consimțământ prin oferirea de funcționalități superioare din partea utilizatorilor”, menționează inițiatorii.

Riscuri de securitate?

Cea mai mare întrebare este, în prezent, cum vor reacționa autoritățile de reglementare? O licență de bani electronici (pe care Facebook o are deja în Europa) poate să nu fie suficientă pentru aplicația Calibra.

„Având în vedere că Libra nu este denominată în monede naționale, dar reflectă un coș valutar, este probabil ca și securitatea să fie analizată dintr-o perspectivă juridică”, spun analiștii ING Bank.

Dar cum rămâne cu banca centrală și cu autoritățile de reglementare? „Probabil, noua monedă digitală va fi susținută de o rezervă completă de active sigure cu risc scăzut, inclusiv obligațiuni guvernamentale”, mai arată economiștii.

Oferta mondială de active sigure este, însă, limitată. Banca centrală – care cumpără obligațiuni guvernamentale – a sporit prudențialitatea în diferite părți ale lumii, inclusiv în zona euro.

„Dacă LIBRA va avea succes, s-ar putea transforma într-un cumpărător semnificativ de titluri de stat, ceea ce ar putea împinge în continuare potențialul dobânzilor pe un teritoriu negativ. Germania, Elveția, atenție!”, avertizează analiștii.

De ani de zile, băncile centrale au fost consultate privind criptarea bancnotelor și banca centrală digitală (CBDC). Prin introducerea LIBRA, Facebook a accelerat această discuție în mod semnificativ.

S-ar putea ca autoritățile de reglementare să-și formuleze punctul de vedere, dar la fel de bine s-ar putea ca Facebook să ia decizia la fel ca Uber și să forțeze autoritățile de reglementare să răspundă cum pot (în genul „noi am lansat-o, acum creați voi un mediu de reglementare”).

Cum va fi gestionat riscul de curs valutar?

Există multe alte probleme, mai arată analiștii ING Bank. De exemplu, utilizatorii și companiile s-ar putea confrunta cu riscuri de curs de schimb valutar – cum va avea loc tranzacția pe piața secundară în momente provocatoare și ce impact ar avea acest lucru asupra concurenței în diferite sectoare?

„În timp ce multe lucruri rămân neclare în această etapă, Facebook a deschis în mod clar un nou capitol privind monedele digitale”, conchid analiștii de la ING Bank, arătând că LIBRA va fi principala provocare pe piețele financiare ale anilor următori.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele