Lidera opoziției de la Minsk, Maria Kolesnikova, ar putea primi o condamnare de până la 12 ani

0

Figura de prim-plan a opoziţiei Maria Kolesnikova, care este în prezent încarcerată în afara capitalei Minsk, ar putea primi o condamnare de până la 12 ani de închisoare în baza unor noi acuzaţii, au anunţat vineri forţele de opoziţie.

 

Ea urmează să fie judecată pentru că a conspirat să ajungă ilegal la putere şi pentru că a fondat şi condus o organizaţie extremistă, acuzaţii care ar putea duce la o condamnare de până la 12 ani de închisoare, se menţionează într-un comunicat al opoziţiei.

Maria Kolesnikova, în vârstă de 38 de ani, este o membră a Consiliului de coordonare al opoziţiei care a militat pentru o tranziţie paşnică de putere în Belarus.

După ce a participat la protestele în masă care au cerut demisia preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, ea a fost răpită de serviciul secret KGB la Minsk în luna septembrie.

Acuzaţiile sunt motivate politic şi nu au bază legală, a declarat echipa politicianului de opoziţie Viktor Babariko.

Vezi și Ucraina: partidul preşedintelui Zelenski a câştigat alegerile parlamentare anticipate

Detenţia înaintea procesului a fost prelungită în cazul Mariei Kolesnikova cu două luni în luna ianuarie, până la data de 8 martie.

Ea a lucrat pentru Babariko, care intenţiona iniţial să candideze împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko în alegerile de la 9 august dar a fost reţinut.

Maria Kolesnikova a intrat atunci în atenţia internaţională alături de Svetlana Tihanovskaia şi Veronika Zepkalo, alte figuri din prim-planul mişcării de protest.

Vezi și Lukașenko folosește tunuri cu apă la Minsk

Kolesnikova s-a alăturat protestelor în masă după scrutinul contestat. Ea a reuşit să dejoace o tentativă a forţelor de securitate de a o forţa să plece din ţară în Ucraina, după ce şi-a rupt paşaportul la frontieră şi a fost încarcerată sub acuzaţia că a pus în pericol siguranţa naţionala.

În pofida protestelor internaţionale, ea se află de atunci în închisoare.

Potrivit Vesna, o organizaţie care militează pentru apărarea drepturilor omului, peste 160 de deţinuţi politici sunt reţinuţi în prezent în închisori din Belarus în legătură cu protestele.

Poliţia din Belarus a arestat peste 30.000 de persoane de la începutul demonstraţiilor împotriva rezultatului votului din august anul trecut.

Vezi cel mai bun purificator de aer anti coronavirus

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele