Lidera opoziției de la Minsk, Maria Kolesnikova, ar putea primi o condamnare de până la 12 ani

Stefan Alexiu

Figura de prim-plan a opoziţiei Maria Kolesnikova, care este în prezent încarcerată în afara capitalei Minsk, ar putea primi o condamnare de până la 12 ani de închisoare în baza unor noi acuzaţii, au anunţat vineri forţele de opoziţie.

 

Ea urmează să fie judecată pentru că a conspirat să ajungă ilegal la putere şi pentru că a fondat şi condus o organizaţie extremistă, acuzaţii care ar putea duce la o condamnare de până la 12 ani de închisoare, se menţionează într-un comunicat al opoziţiei.

Maria Kolesnikova, în vârstă de 38 de ani, este o membră a Consiliului de coordonare al opoziţiei care a militat pentru o tranziţie paşnică de putere în Belarus.

După ce a participat la protestele în masă care au cerut demisia preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, ea a fost răpită de serviciul secret KGB la Minsk în luna septembrie.

Acuzaţiile sunt motivate politic şi nu au bază legală, a declarat echipa politicianului de opoziţie Viktor Babariko.

Vezi și Ucraina: partidul preşedintelui Zelenski a câştigat alegerile parlamentare anticipate

Detenţia înaintea procesului a fost prelungită în cazul Mariei Kolesnikova cu două luni în luna ianuarie, până la data de 8 martie.

Ea a lucrat pentru Babariko, care intenţiona iniţial să candideze împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko în alegerile de la 9 august dar a fost reţinut.

Maria Kolesnikova a intrat atunci în atenţia internaţională alături de Svetlana Tihanovskaia şi Veronika Zepkalo, alte figuri din prim-planul mişcării de protest.

Vezi și Lukașenko folosește tunuri cu apă la Minsk

Kolesnikova s-a alăturat protestelor în masă după scrutinul contestat. Ea a reuşit să dejoace o tentativă a forţelor de securitate de a o forţa să plece din ţară în Ucraina, după ce şi-a rupt paşaportul la frontieră şi a fost încarcerată sub acuzaţia că a pus în pericol siguranţa naţionala.

Citeste si...  Dan Bitman îi cântă foarte bine pe primari!

În pofida protestelor internaţionale, ea se află de atunci în închisoare.

Potrivit Vesna, o organizaţie care militează pentru apărarea drepturilor omului, peste 160 de deţinuţi politici sunt reţinuţi în prezent în închisori din Belarus în legătură cu protestele.

Poliţia din Belarus a arestat peste 30.000 de persoane de la începutul demonstraţiilor împotriva rezultatului votului din august anul trecut.

Vezi cel mai bun purificator de aer anti coronavirus


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *