Liderul PPE Manfred Weber: Vom susține rezoluția! România face pași înapoi în lupta anticorupție și în ce privește sistemul judiciar

0

Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat într-o conferință de presă că grupul PPE va susține rezoluția referitoare la România. ”România face pași înapoi în lupta anticorupție și în ce privește sistemul judiciar. Justiția este sub presiune. Am văzut oameni bătuți de poliție, ceea ce este inacceptabil. Guvernul trebuie să schimbe această direcție, valorile UE nu sunt negociabile. Nu există nici o discuție pe respectarea principiilor fundamentale”, a declarat Weber. Liderul grupului PPE s-a referit la România și la Malta ca la exemple negative, afirmând că lupta anticorupție trebuie să continue în cele două țări.

Întrebat despre o posibilă declanșare a articolului 7 din Tratatul UE în cazul României (suspendarea dreptului de vot), Manfred Weber a spus că ”nimeni nu cere în acest moment declanșarea articolului 7. Dar statul de drept este un lucru fundamental, sunt multe de făcut în România. E greu de imaginat că o țară cu atâtea semne de întrebare privind statul de drept va prelua președinția UE. Premierul Dăncilă a fost la Parlamentul European și a promis soluții, dar nimic nu s-a întâmplat”, a mai spus Weber.

Vom reveni cu detalii, conferința de presă este în desfășurare

Votarea rezoluției Parlamentului European a fost convenită de toate grupurile politice, inclusiv socialiștii – aliații politici ai PSD.

Draftul rezoluției Parlamentului European privind statul de drept din România, consultat de G4Media.ro, folosește formulări extrem de dure față de autoritățile din România și vorbește în termeni fără precedent despre legislația promovată de coaliția PSD-ALDE în domeniile justiție, anti-corupție, mass-media, ONG-uri.

Draftul Rezoluției, de o duritate extremă, este de fapt un rechizitoriu la adresa marilor modificări făcute de Parlament și Guvern în justiție, lupta anti-corupție și alte domenii – cheie, precum libertatea de exprimare și libertatea ONG-urilor.

De asemenea, draftul condamnă ”intervenția violentă și disproporționată” a jandarmilor și polițiștilor la protestul diasporei din 10 august.

Citește și Doina Pană: “Viitorul României trebuie să fie în UE, dar nu oricum, nu în poziţia ghiocelului”

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele