liga-studentilor-iasi-basarabia

Liga Studenților Iași acuză Guvernul de la București că descurajează românii basarabeni să vină la studii în România

Informateca

 

Liga Studenților (LS IAȘI) condamnă vehement acțiunile Guvernului de descurajare a tinerilor români de pretutindeni de a accesa un program de studii superioare în România prin noile măsuri propuse prin Metodologia de școlarizare a românilor de pretutindeni, începând cu anul universitar 2017-2018.  În acest sens, Liga Studenților a transmis vineri Ministerului Educației Naționale un set de amendamente la proiectul de metodologie aflat în dezbatere, care vin în sprijinul tinerilor români de pretutindeni, relatează Activenews.

În martie 2017 a fost lansată în dezbatere publică de către Ministerul Educației Naționale noua propunere de metodologie de școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul superior din România, care urmează să fie valabilă începând cu anul universitar 2017-2018, după aprobarea ei de Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Această nouă metodologie care în mod deficitar este modificată anual impune un set de limite românilor de pretutindeni în a accesa programe de studii în România, cei mai dezavantajați din acest punct de vedere fiind tinerii basarabeni.

MAE vrea să îi oblige pe tinerii din Basarabia până în Noua Zeelandă să vină personal la universități să își depună dosarul de admitere

Procedura de admitere se modifică în noua metodologie urmând ca tinerii din afara granițelor să depună dosarele direct la instituțiile de învățământ superior, fără intermedierea Comisiei mixte MEN-MAE-MRP ce facilita până acum procedurile de admitere. Dacă până acum, funcționa această comisie mixtă formată de Ministerul Educației Naționale (MEN) cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE), pe lângă misiunile diplomatice, unde absolvenții de liceu își duceau dosarul și alegeau o universitate sau un domeniu de studii în România, în proiectul noii metodologii, MAE vrea să îi oblige e tinerii din Basarabia și până în Noua Zeelandă să vină personal la universități să își depună dosarul de admitere. Astfel, absolvenții ar fi obligați să urmeze un întreg arsenal de proceduri birocratice, costuri pentru transport și cazare în fiecare centru universitar unde dorește să aplice,  pornind din start în dezavantaj față de candidații din România. Cel mai grav vor fi afectați tinerii din Republica Moldova, unde salariul mediu este de circa 150 de euro pe lună, care ar fi tocmai banii necesari unei deplasări la o universitate de stat din România.

Citeste si...  Industria ospitalității: de ce sunt tot mai căutate studiile academice din domeniu?

Studenții basarabeni în continuare nu au acces la bursele de performanță, de studiu și de merit

De asemenea, noul proiect de metodologie în continuare nu acordă dreptul celor veniți la studii în România de a beneficia de bursele de performanță, de studiu și de merit oferite de către instituțiile de învățământ superior. Astfel, meritele acestora nu sunt recompensate prin burse adecvate, accesul lor fiind complet restricționat de la astfel de forme de sprijin material care încurajează performanța.

Finanțarea studiilor se pierde dacă este redobândită cetățenia română

O altă prevedere existentă în momentul de față atât în proiectul de metodologie pentru anul universitar 2017‑2018, cât și în vechea metodologie pentru anul universitar 2016-2017, îi descurajează în mod grav în momentul de față pe tinerii români din afara granițelor să își redobândească cetățenia română, având în vedere că obținerea cetățeniei în timpul studiilor este urmată, pe nedrept, de pierderea finanțării pentru studii.

Citește și: Rezultatele la simularea pentru Bacalaureat sunt comparabile cu cele de anul trecut

„Anul trecut, când am dat admiterea în România, Comisia mixtă MEN-MAE m-a ajutat foarte mult în a ajunge la studii în țară. Altfel, nu aș fi avut posibilitatea financiară și de timp să merg la Iași, Cluj‑Napoca și București să îmi depun dosarul, cu atât mai mult cu cât perioadele de admitere nu se suprapun întotdeauna, iar costurile de transport și cazare ar fi depășit mult posibilitățile oricărui absolvent de liceu din Republica Moldova. Mai mult, dacă un student basarabean dorește în momentul de față să redobândescă cetățenia română, pierde finanțarea studiilor și astfel orice șansă de a mai termina facultatea. Ori Guvernul îi recunoaște drept fii ai țării pe toți tinerii români din afara granițelor, ori cei care doresc să săvârșească această nedreptate trebuie să plece!” a declarat Valeria Pîrlea, responsabil studenți basarabeni în cadrul Ligii Studenților (LS IAȘI).

Citeste si...  Pe 20 aprilie va avea loc proba scrisă a examenului de difinitivat

„Guvernul României trebuie să își asume drept prioritate națională facilitarea accesului la studii în țară și înlesnirea procesului de redobândire a cetățeniei pentru tinerii români din afara granițelor. Ministerul Afacerilor Externe are toată baza logistică pentru organizarea comisiilor de admitere prin intermediul misiunilor diplomatice. Îngreunarea accesului acestor tineri la instituțiile de învățământ superior românesc și la redobândirea cetățeniei române o considerăm un act de trădare națională și o concesie făcută lui Igor Dodon și politicii Rusiei în Basarabia.” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).

(4 vizualizari)

Post-ul Liga Studenților Iași acuză Guvernul de la București că descurajează românii basarabeni să vină la studii în România apare prima dată în Pedagoteca.
Sursa: Pedagoteca


Etichete:
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *