Lipsa educației financiare la români

0
ideisibani
- Reclama -

Lipsa educației financiare aduce o gaură în buzunarul românului. Nu putem construi o societate puternică și prosperă, fără ca cetățenii să nu fie educați din punct de vedere financiar.

 

În prezent, doar jumătate dintre români reuşesc să facă economii. Sumele sunt oricum printre cele mai mici din Europa. Românii economisesc în principal pentru a face față cheltuielilor din viitorul apropiat, o vacanță, o renovare, o mașină nouă sau pentru situațiile neprevăzute.

Potrivit unui studiu recent, prea puțini îşi permit să economisească pe termen lung, ca să aibă mai mulţi bani la bătrâneţe.

Paul Acatrini, managerul de cercetare, Cult Research: ”Modul în care economisesc pe termen lung se referă la a pune bani în depozite, în bancă. Nu se gândesc la investiții, nu se gândesc ca banii respectivi să fie înmulțiți, să fie asigurați într-un anumit fel, pe un termen mai lung. Vorbim de economisire pe termen scurt pentru plăceri, nevoi imediate”.

- Reclama -

Potrivit specialiștilor, cea mai eficientă metodă de a pune bani deoparte, la care să nu umblăm cu prima ocazie, este să îi schimbăm în valută. Putem să cumpărăm lunar 50-100 de euro. Astfel mulţi vor ezita să îi schimbe pentru un impuls de moment.

Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară: ”O economie în adevăratul sens al cuvântului înseamnă să te ocupi mai întâi de siguranța ta, adică să îți faci un fond de urgență, care după părerea mea ar putea să fie un plic în casă, cash, cu 1000, 2000 de lei pentru mici defecțiuni casnice, mici probleme de sănătate. Al doilea pas este siguranța pe un termen mai lung un pic, un fond de siguranță care înseamnă cheltuielile pe măcar trei luni de zile. Adică locuința, mâncare, transport și datorii. Și, a treia direcție a economiilor adevărate, este partea de investiții”.

Educația financiară te ajută să devii conștient de venituri, să monitorizezi atent cheltuielile și să realizezi un plan eficient pentru reducerea acestor cheltuieli.

Orice alegere pe care o faci, cheltuială în speță, trebuie să fie pentru că îți trebuie, nu pentru a satisface dorințele sau egoul. Tot egoul va avea de suferit atunci când nu vei mai putea achita, iar dorința de cumpărare pentru satisfacție este ceva ce nu se termină.

Câştigă cât mai mult – Cheltuieşte cât mai puţin

Aceste elemente sunt cele mai importante în educaţia financiară.

citește și Mulți tineri abandonează școala înainte de a ajunge pe piața muncii

 

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele