Lituania îți va deschide în septembrie propriul său birou comercial în Taiwan

1
China /Taiwan
China /Taiwan

Lituania îți va deschide în septembrie propriul său birou comercial în Taiwan, a indicat miercuri Ministerul lituanian al Economiei, într-un context al apropierii între acest stat baltic membru al UE şi insulă, care a provocat deja protestul Chinei, relatează AFP.

 

„Intenţionăm să deschidem acest birou comercial la jumătatea lunii septembrie”, a declarat agenţiei franceze de presă consilierul ministrului economiei, Karolis Zemaitis.

Autorităţile lituaniene l-au numit miercuri pe viitorul şef al noului birou, care se va intitula „Birou lituanian de reprezentare comercială la Taipei” şi nu în Taiwan, conform unei practici internaţionale faţă de China, care consideră insula ca făcând parte din teritoriul său.

Acesta va fi Paulius Lukauskas, actual consilier al premierului lituanian.

Faptul că el începe să lucreze la Taipei „va contribui nu numai la diversificarea reprezentării economice a Lituaniei în regiunea asiatică, ci şi la promovarea cooperării tehnologice”, a declarat ministrul economiei, Ausrine Armonaite într-un comunicat.

Vezi și Taiwan-ul consumă rom din Lituania după ce China nu-l mai vrea

a adăugat că Taiwanul este una din pieţele prioritare ale Lituaniei în termeni de inovaţie, exporturi şi investiţi externe.

Vilnius iritase China anul trecut permiţând Taipeiului să deschidă un birou de reprezentare sub numele de Taiwan, pas diplomatic important care a determinat Beijingul să-şi restrângă relaţiile cu Lituania şi să-şi blocheze exporturile spre această ţară baltică.

China şi-a exprimat de asemenea mânia faţă de ministrul lituanian de externe, singurul înalt responsabil al unei ţări din UE care a susţinut public recenta vizită în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi.

Luna trecută, Lituania şi-a atras protestele Chinei după ce primise o delegaţie taiwaneză condusă de preşedintele parlamentului, You Si-kun.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele