Lituanienii au primit drona Bayraktar pentru care au donat bani / Banii și drona merg către Ucraina

Ucraina a prezentat și rachetele americane HIMARS

1
drona Bayraktar

Lituania a primit o dronă de luptă Bayraktar din Turcia, după ce sute de lituanieni au cotizat pentru a strânge banii necesari achiziţionării acestui dispozitiv pentru Ucraina, a anunţat luni Ministerul Apărării de la Vilnius, relatează Reuters.

 

În cele din urmă, producătorul turc Baykar a anunţat că va dona drona gratis, guvernul Lituaniei angajându-se să cheltuiască 1,5 milioane de euro din banii adunaţi pentru armarea ei, iar restul de până la aproape 6 milioane de euro colectate urmând să fie dedicat ajutorului umanitar pentru Ucraina.

Imaginile distribuite de guvernul lituanian prezintă drona cu logoul unui şoim, în culorile Lituaniei şi Ucrainei. Drona a primit acest nume în urma unui vot pe internet în Lituania.

Vezi și O dronă ucraineană a intrat în spaţiul aerian românesc

Ucraina a achiziţionat peste 20 de drone armate Bayraktar TB2 de la Baykar în ultimii ani şi a comandat alte 16 pe 27 ianuarie. Acest lot a fost livrat la începutul lui martie.

Ucraina a prezentat și rachetele HIMARS

Ucrainenii au prezentat imagini cu cele trei sisteme de rachete HIMARS în acțiune. Cele trei vehicule militare au fost folosite, potrivit armatei ucrainene, pe frontul sudic, în zona Zaporojie.

Lansatoarele moderne HIMARS primite de la americani pot trage salve câte 6 rachete de precizie de 227 mm M30/M31, cu rază de acțiune de până la 70 kilometri.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele