Liviu Dragnea și Gabriela Firea , colaboratori și apropiați ai “statului paralel”

0

Liderul PSD Liviu Dragnea si unul dintre cei mai infuienți oameni ai PSD, Primarul General al Capitalei Gabriela Firea, au legături apropiate cu „statul paralel”. Primarul General al Capitalei și însuși șeful partidului PSD, Liviu Dragnea pare că sunt apropiați și chiar se folosesc în momente favorabile lor de ceea ce ei public numesc “stat paralel”, acest stat care susțin ei că ar “conduce din umbră” România.

Liderul PSD Liviu Dragnea, protocoale secrete cu SRI în 2014

Începem cu liderul PSD  faptul Liderul PSD, Liviu Dragnea, despre presa a dezvăliut recent că a semnat în 2014 un protocol secret de colaborare cu Serviciul Român de Informații, după cum reiese dintr-un răspuns oficial furnizat unui cititor G4Media.ro chiar de către Ministerul Dezvoltării, condus de Paul Stănescu. Din răspunsul oficial rezultă că la minister au fost semnate în total patru protocoale cu SRI: în 2007, 2008, 2012 și 2014. Liviu Dragnea a fost ministru al dezvoltării regionale în perioada 21 decembrie 2012 – 17 decembrie 2014, fiind succedat în funcție de Sevil Shhaideh.

Potrivit informațiilor prezentate de G4Media.ro, ministrul Dezvoltării, Paul Stănescu, unul dintre apropiații liderului PSD, i-ar fi cerut explicații lui Liviu Dragnea pentru semnătura de pe protocolul cu SRI încheiat în 2014. Dragnea a semnat protocolul cu SRI în plină campanie pentru alegerile prezidențiale, când Klaus Iohannis a câștigat competiția cu Victor Ponta. Pe atunci, Liviu Dragnea era președinte executiv la PSD și era cel care conducea deja de facto partidul și ținea legătura cu baronii.

Pe data de 19 iunie, Andreea Druguș, un cititor G4Media.ro, a solicitat în baza legii 544 ministerului Dezvoltării să comunice ”dacă a avut sau are protocol secret semnat cu SRI, STS, SIE, ICCJ, DNA etc” și în ce an au fost semnate. Ministerul Dezvoltării i-a trimis răspunsul oficial miercuri, 18 iulie, la expirarea termenului legal de răspuns.

Ministerul Dezvoltării a refuzat să pună la dispoziție textul protocoalelor, invocând faptul că ele sunt secrete de serviciu.

Potrivit datelor comunicate de Ministerul Dezvoltării, protocolul încheiat cu SRI în 2007 este intitulat ”Protocol de cooperare între Serviciul Român de Informații și Ministerul Integrării Europene în problematica prevenirii și combaterii terorismului”. Protocolul din 2008 încetează aplicabilitatea celor din 2007.

Protocoalele din 2012 și 2014 se intitulează ”Protocol de cooperare între Serviciul Român de Informații și Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului privind crearea cadrului tematic necesar schimbului de informații prin intermediul Sistemului Informatic Integrat”. Ministerul Dezvoltării comunică lapidar că ”protocoalele au ca bază aceleași prevederi legale și același conținut”.

Liviu Dragnea și-a însușit public de aproximativ 2 ani încoace,o confruntare cu ceea ce el numește “stat paralel”, se pare totuși că trecutul recent al lui șefului PSD ne demonstrează că până nu demult, ceea ce azi condamnă cu firmitate, pentru același politician, cu 4 ani în urmă, nu reprezenta o problemă, ne referim la aceste protocoale secrete atât de mult contestate azi la nivel de partid.

Printre valul de declarații în care liderul PSD critică în termeni duri pe semnatarii acestor protocale secrete, punem în atenție una relativ recentă, din aprile 2018:

“Acele protocoale secrete de fapt reprezintă baza scrisă pentru un sistem de poliţie politică care a fost construit în România. Eu ştiu, eu am trăit înainte de ’89 şi atunci era fosta Securitate care făcea cercetări penale. Acele protocoale au creat baza ca SRI să se apropie de ideea de cercetări penale”, declara Liviu Dragnea într-o declarație citată de Agerpres.

Gabriela Firea, cheamă “statul paralel” pentru a se asigura „ ordinea, liniștea și siguranța cetățenilor” la mitingul de pe 10 august

Continuăm cu Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, care a acuzat în neumărate rânduri opoziția și o mare parte a contestatarilor sau criticilor de interese obscure și ascunse cu acest “stat paralel”.

Gabriela Firea, nu pare deloc deranjată de “statul paralel” dacă el foloseste propriilor scopuri și interese. Mai exact, Gabariela Firea i-a invitat la Primărie pe șefii instituţiilor responsabile de ordinea, liniştea publică şi siguranţa cetăţenilor, printre care SRI și SIE ”pentru a stabili posibilitatea organizării în deplină siguranţă a marelui miting al Diasporei anunțat deja de câteva luni încoace din 10 august în Piața Victoriei, acolo unde se anunță prezența unui număr uriaș de câteva sute de mii de oameni.”, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei generale.  SRI și SIE ambele servicii secrete, par a nu mai reprezenta acum ceva conspirativ sau amenințator la adresa partidului, când interesele sunt de partea membrilor PSD. Ședința urmează să aibă loc luni.

Reamintim că liderul PSD și Primarul General al Capitalei (unul dintre cei mai apropiați oameni din PSD de Liviu Dragnea) au avut o serie de critici exprimate la începutul lunii iunie, la mitingul “anti abuzurile statului paralel”. Atunci, pe scenă Liviu Dragnea și Gabriela Firea dădeau de înțeles că serviciile secrete ar fi partea esențială a statului paralel, care ar comite serii de abuzuri. Liderul PSD delcara, printre multe altele la acel moment, pe scena amplasată în Piața Victoriei că milioane de români ar fi interceptați ilegal, declarație care într-un interval scurt de timp s-a dovedit a fi falsă, SRI venind cu cifrele oficiale care nu arătau mai mult de 20.000 de interceptări.

Citește și PSD se războiește cu “statul paralel” ridicând cu 25% sporurile șefilor serviciilor secrete

De Vlad Mitu

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele