Loc pe cearșaf lângă mal – 200 de lei, ultima fiță de pe litoralul românesc. Protecția consumatorului, nu este de acord

0

Un operator privat din zona Mamaia Nord-Năvodari a scos la închiriat fâșia de nisip dinaintea primului rând de șezlonguri de pe plaja pe care o administrează. Aparent, zona este destinată turiștilor care vor să-și așeze cearșafurile pe malul mării, iar locurile sunt închiriate cu 200 de lei/zi, în intervalul 08:30-20:00.

În schimbul celor 200 de lei turistul nu beneficiază de umbrelă și poate folosi un cearșaf de maximum 1,4 x 2 metri, iar în spatele lui turiștii vor plăti pentru două șezlonguri cu umbrelă 150 lei în primul rând, 120 de lei în al doilea rând și 100 de lei în al treilea rând.

”Oferta” pentru turiștii cu cearșafuri este disponibilă la Marina Surf, plaja asociată cu un complex imobiliar de lux din Năvodari, la granița cu Mamaia Nord și zona de cluburi.

Ce susține fostul șef al ABADL despre acest lucru

Bogdan Bola, fost șef al Administrației Bazinale Apele Dobrogea Litoral (ABADL) și fost deputat PNL (în prezent la Forța Dreptei condusă de Ludovic Orban), susține că scoaterea locurilor contracost pentru cearșafuri în primul rând de plajă nu numai că nu este normală dar nu face decât să descurajeze turiștii să vină cu cearșafurile pe plaja respectivă.

  • ”Nu este normal absolut deloc. Poți cere bani pentru un serviciu pe care îl oferi – șezlong, umbrelă, însă accesul pe plajă este și va fi mereu gratuit. Nu poți obliga un cetățean să plătească pentru acest drept… deoarece este un drept al oricărui român, indoferent dacă plaja este închiriată de un operator sau nu. Un astfel de afiș are doar menirea de a descuraja pe cei cu cearceafuri să și le pună în zona de șezlonguri, însă nu există nicio obligație legală de acest fel”, a declarat fostul șef de la Apele Române.

Primul rând este destinat salvamarilor sau SMURD

Primele declaraţii ale salvamarilor bătuţi crunt pe o plajă din Eforie:  „M-a lovit în tâmplă şi am căzut”

Pe de altă parte, Horia Constantinescu, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, susține că fâșia de plajă de la apă ar trebui să fie lăsată liberă pentru intervențiile de urgență, cum ar fi cele ale salvamarilor sau ale SMURD.

Constantinescu a explicat însă că este greu atât pentru turiști, cât și pentru operatorii de plajă să înțeleagă necesitatea ca cel puțin 5 metri de la apă să fie lăsați liberi pentru situații grave care pot apărea.

Șeful Protecției Consumatorilor a mai declarat că operatorii au obligația de a lăsa 30% din spațiul plajei pe care o administrează neocupată de șezlonguri, pentru turiștii care vor să se bronzeze pe cearșafuri.

Zona de cearșafuri nu trebuie amenajată în spatele șezlongurilor ci paralel cu zona acestora, astfel încât și turiștii care nu vor să închirieze șezlonguri să aibă posibilitatea să prindă locuri aproape de mare, a mai explicat Horia Constantinescu. Acesta a mai precizat că inspectorii efectuează frecvent controale pe sectoarele de plajă pentru a verifica dacă operatorii respectă suprafața de 30% destinată pentru cearșafuri.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele