Lovitură grea pentru Dragnea: Șefa ICCJ cere ca toate motivările să fie redactate până la 1 septembrie

0

O decizie care ar putea grăbi sentința finală pentru Liviu Dragnea a fost luată de șefa Înaltei Curți, Cristina Tarcea, care a cerut tuturor magistraților din Instanța Supremă să motiveze toate sentințele judecătoresti până la 1 septembrie chiar dacă este vacanță judecatorescă. Dacă nu se va întampla acest lucru va sesiza Inspecția Judiciară, a anunțat Tarcea într-un interviu la Realitatea TV.

Măsura ar putea grăbi judecarea apelului în dosarul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive.

„Paleta de activitate de judecată a judecătorilor de penal este extrem, extrem de largă. Este asta o justificare pentru o întarziere nu prea mare a redactarilor. Din punctul meu de vedere, este imposibil la Înalta Curte, cel puțin, să respecti termenul de motivare de 30 de zile.

S-au luat tot felul de măsuri administrative, în prezent a fost redus mult numarul de dosare care au fost întarziate la motivare. Am acordat termen până la 1 septembrie tuturor să profite de vacanță judecatorească și să-și termine stocul de dosare de redactat.

În caz contrar, or să suporte consecințele legii, respectiv voi sesiza Inspecția Judiciară, lucru pe care l-am mai făcut și în alte situații, nu ar fi o noutate pentru ei”, a explicat Cristina Tarcea, pentru Realitatea TV.

Completul de 5 judecători, ultimul cuvânt

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat pe 21 iunie la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu, însă decizia nu este definitivă. Ultimul cuvânt îl va avea Completul de 5 judecători de la Înalta Curte.

Potrivit Codului de Procedură Penală, hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunțare. De multe ori, însă, acest termen este mult depășit.

În prezent, pe rolul instanțelor sunt mai multe dosare mediatizate în care s-a dat prima sentință și sunt în faza de redactare a motivării, cum ar fi dosarele: Radu Mazăre- „Retrocedările de pe litoral” – sentința din 10 iulie 2017, Neculai Ontanu – sentința din 27 iulie 2017 sau Adrian Duicu – sentința din 20 decembrie 2017.

Citește și Iohannis: În România, standardul legislativ nu poate să fie dosarul penal al unui lider

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele