
Timpul înseamnă bani, iar unele afaceri sunt menite să economisească timpul clienților. REVOLUTION LAUNDRY este o stație automată de spălăre ce integrează mașini profesionale de spălat și uscat de înaltă capacitate, ce include detergent și balsamul necesar și posibilitatea de plată cash sau cu card bancar, iar în timpul spălării clienții își pot face cumpărăturile. Domnul Lucian Ciofoaia ne-a răspuns la câteva întrebări legate de această afacere.
-Când aţi pornit această afacere?De unde a venit ideea, cine va ajutat, cât de greu s-a trecut de la vorbe la fapte?
-Pe 10 februarie 2021 a fost instalată prima mașină, am început să punem la punct acest bussines din primavara anului 2020. Da, a durat aproape un an de zile de la idee la faptă. Întotdeauna am avut ideea că o companie trebuie să aibă 3 linii de bussines – (complementare sau nu), deoarece economic vorbind există un ciclu anual al fiecărei afaceri ce ține de sezonalitate, vreme, etc, de aici și ideea de a dezvolta activitatea UTILITECH SERVICES în direcția robotizare, automatizare sau self services.
Având mare încredere că și România se poate alinia trendurilor occidentale și că viitorul este self-service, datorită lipsei tot mai accentuate a forței de muncă, inițial am dorit să dezvolt eu acest concept, dar am găsit un partener serios în cei de la KIS-PhotoMe Group Franța, ce au acest concept de Stație Automată de Spalare Self Service – REVOLUTION LAUNDRY – și mi-a fost mult mai usor să devin partenerul lor în țara noastră.
Ideea si parteneriatul au fost pași simpli, am reușit în decurs de 6 luni să găsesc și soluțiile de finanțare adecvate, și am încheiat anul 2021 cu 8 stații instalate în București. Iar în curand vom monta în Arad si Sibiu unde avem deja parteneri.
-La câte staţii de spălare speraţi să ajungeţi până la finalul acestui an?
-Acum când avem deja un istoric de 1 an de funcționare, în bussines-planul nostru ne-am targetat în 2022 să mai instalam 10-15 stații, atât în București cât și în alte orașe din țară.
-Ce obiective aveţi pe termen scurt şi mediu?
-Cum am mai spus pe termen scurt să mai instalam 10-15 stații, atât în București cât și in alte orașe din țară cu ajutorul unor parteneri locali, în asa fel încât pe termen mediu și lung să ajungem la 100 -150 de stații instalate în România.
-O astfel de afacere se pretează şi în oraşele mai mici?
-Este ideală. Activitatea nu este condiționată de marimea unei localități, deoarece trebuie văzută ca o soluție pentru clienții ce câștigă timp și își rezolvă problemele și anumite situații. Stația noastră este prevazută cu mașini de spălat și uscare de capacitate mare – 20Kg unde poți să speli staff-ul mare (pilote, perne, pături, huse de canapea, etc) pentru care în acest moment exista doar soluții scumpe și cu termen de rezolvare mare 2-3 zile în cel mai bun caz. La noi, le rezolvi într-o oră cu un singur drum la magazin.
-Un antreprenor local de ce are nevoie pentru a demara o astfel de afacere?
-De voință și de dorința de a avea o afacere ușor de realizat fără stres, din care să aibă venituri decente. Stațiile noastre se instalează ușor, afară, și sunt accesate remote foarte ușor. Nu ai nevoie de spații inchiriate, etc.
-Care este investiţia iniţială necesară deschiderii unei staţii?
-Depinde de fiecare antreprenor în parte. Investiția poate începe de la 15.500 euro cu plata lunară a unei redevențe, sau poate fi achizitionată integral.
-Care sunt avantajele unui client care apelează la o staţie de spălare automată?
-In primul rând timpul. Clientul cîștigă timp și știm că acesta este cel mai scump lucru. Apoi comoditatea și rapiditatea acestui serviciu, … în timp ce iți faci cumpărăturile la supermarket lucrurile tale se spală. Nu ai nevoie de detergent sau balsam totul fiind inclus. Este eficient si sigur, deschis non-stop. Apoi costurile efective sunt mici, comparabil cu alte astfel de bussines-uri din piață, având în vedere volumul mare ce îl poți spăla, la care se adaugă costurile cu un singur drum pe care oricum îl faci pentru rezolvarea și a altor îndatoriri / cumpărături..
-Există neajunsuri, probleme pe care le-aţi întâmpinat până acum cu clienţii?
– Nu le consider neajunsuri. Noi avem un call-center deschis 24/7 unde ne apelează cliețtii pentru a pune întrebari despre cum functionează Stația sau dacă au întrebări despre programele de spălare, etc.
[…] Vezi pe Informateca.ro și Lucian Ciofoaia – Revolution Laundry: vrem să ajungem la 100 -150 de … […]