Putin / Lukasenko

Lukashenko merge la Putin pentru a-și negocia ”predarea”

Stefan Alexiu
Putin / Lukasenko

Președintele rus Vladimir Putin se întâlnește joi cu liderul belarus Alexander Lukashenko la Kremlin, pentru a negocia integrarea economiilor și politicilor guvernamentale ale țărilor lor înainte de exercițiile militare comune masive, relatează The Guardian.

 

Înaintea discuțiilor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu se așteaptă să fie semnate documente, semnalând că Lukașenko continuă să reziste presiunilor Moscovei de a acorda controlul asupra politicii guvernamentale în schimbul sprijinului rus.

„V-am rugat să veniți să rezumați rezultatele a ceea ce s-a făcut recent în crearea programului statului Uniunii”, a spus Putin în timpul discuțiilor deschise joi, referindu-se la o decizie de integrare în continuare a țărilor, proces care s-a blocat de mai multe ori de când a fost prima dată convenit de principiu în 1999.

„Mergem înainte ca țările civilizate, doar împreună, doar ca uniune … aproape un singur popor”, a spus Lukașenko. Dar în ceea ce privește acordurile concrete, el a spus că discuțiile vor duce probabil la alte consultări inter-guvernamentale și că un program nu poate fi adoptat decât în ​​octombrie sau mai târziu.

Cu toate acestea, au existat semne ale unei cooperări militare în creștere între țări. Înaintea celei de-a cincea întâlniri cu Putin din acest an, Lukașenko a spus că speră să cumpere un transport mare de arme, inclusiv avioane de luptă și elicoptere, precum și armele avansate de apărare antiaeriană S-400. Belarusul a mai susținut că Moscova a mutat luptătorii Su-30 în Belarus pentru a patrula granițele țării cu Europa.

Vezi și Viktor Babarîko, adversarul dictatorului Lukașenko, condamnat 14 ani de închisoare

Moscova a transmis că este pregătită să acorde un nou împrumut liderului autoritar al Belarusului, care a fost în mare parte izolat de vest după ce a închis principalii săi adversari politici și a lansat o represiune brutală a opoziției în urma protestelor în masă de anul trecut.

Citeste si...  Șoigu a mers pe front, Prigojin de negăsit / Putin a vrut să arate că înlocuitorul este mai rău

Inițial se credea că Kremlinul profită de această izolare pentru a pune presiune pe Lukașenko să finalizeze o serie de proiecte de integrare care ar atrage Belarusul mult mai aproape de Rusia din punct de vedere politic, militar și economic, legând țările chiar și cu o monedă comună.

Cu toate acestea, Lukașenko a încetat să pună în aplicare acordurile, care au fost elaborate ca parte a unui tratat al statului Uniunii din 1999, recunoscând că acestea ar submina poziția sa și vor preda suveranitatea bielorusă Moscovei. Un ambasador al Belarusului a spus că cele două părți ar putea semna acordurile joi seară, a informat presa de stat, dar predicții similare au scăzut înainte.

Întâlnirea vine cu doar câteva zile înainte de începerea exercițiilor militare Zapad-2021, în care zeci de mii de trupe din Belarus și Rusia vor participa la manevre planificate la granițele Europei. Moscova a susținut că până la 200.000 de soldați participă la antrenament, dar se crede că acest număr este umflat.

Exercițiile, care se desfășoară la fiecare patru ani, simulează de obicei un conflict între NATO și o alianță condusă de ruși. Exercițiile din 2017 au generat un semnal de alarmă considerabil pentru vest, unde existau îngrijorări că exercițiile ar putea servi la justificarea unei acumulări militare la granițele NATO. Țările europene au adoptat măsuri de securitate sporite de-a lungul frontierei bieloruse, parțial din cauza unei crize a migranților stimulată de liderul de la Minsk.


Distribuie articol:
1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *