pnl bogdan gorghiou citu

UPDATE: Lupta liberalilor cu moțiunea: Depunem astăzi o cerere de verificare a legalității semnăturilor pe moțiunea de cenzură USR PLUS – AUR

Stefan Alexiu

Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, consideră că o contestare a semnăturilor de pe moţiunea de cenzură reprezintă doar „o perdea de fum”.

 

Într-o conferinţă de presă susţinută luni la Camera Deputaţilor, el a afirmat că autenticitatea unei semnături poate fi contestată doar de către semnatar şi a reamintit că, în ultimul an, în contextul pandemiei de coronavirus, au fost admise de mai multe ori semnături olografe, trimise scanat de către parlamentari care susţineau diverse iniţiative legislative.

Moşteanu şi-a exprimat speranţa ca în cadrul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, care urmează să aibă loc la ora 12,30, preşedintele Klaus Iohannis îi va cere premierului Florin Cîţu să facă „un pas în spate”.

El le-a reproşat reprezentanţilor PSD că discută despre moţiuni alternative în loc să se prezinte la şedinţa Birourilor permanente reunite ale celor două Camere.

Știre inițială

PNL-iștii strânși în jurul lui Florin Cîțu încearcă orice cale să oprească moțiunea de cenzura inițiată de  USR și AUR. Senatorul PNL Daniel Fenechiu spune că PNL va depune la ședința birourilor permanente reunite ale Parlamentului o cerere pentru verificarea legalității semnăturilor de pe moțiunea de cenzură a USR și AUR.

”Vom cere să se verifice dacă e îndeplinită o condiție esențială pentru orice moțiune de cenzură, și anume existența semnăturilor a minimum o pătrime din numărul parlamentarilor”, a spus Fenechiu.

Vezi și Cum va ”decurge” moțiunea împotriva lui Florin Cîțu

Miza acestei cereri este eventuala amânare a dezbaterii și votării moțiunii de cenzură, în condițiile în care premierul Florin Cîțu, vizat de moțiune, este angrenat și în lupta pentru șefia PNL, care se va tranșa pe 25 septembrie la congresul partidului.

Citeste si...  Funcționarii lui Pandele au refuzat să accepte multe dintre semnăturile strânse de alianța USR PLUS

Întrebat care sunt pașii formali în cazul în care birourile permanente acceptă cererea PNL, Daniel Fenechiu a spus că ”regulamentul nu stabilește un termen. De principiu, funcție de natura suspiciunilor, birourile permanente reunite dau un termen și aleg structura care să facă verificare: fie o comisie parlamentară reunită precum comisia de statut, fie aparatul tehnic al Parlamentului”.

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au ședință astăzi de la ora 12.00 pentru a discuta despre moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR.

Vezi și Simion, AUR: principalul obiectiv este să scape România de Cîțu

Potrivit surselor G4Media.ro, libreralii vor ridica suspiciuni legate de circa 30 de semnături de pe moțiune, despre care susțin că nu au fost date în mod regulamentar.

Iniţial, Birourile permanente reunite ale celor două Camere fuseseră convocate vineri, la ora 23,00, dar şedinţa nu a putut avea loc din lipsă de cvorum, fiind amânată pentru sâmbătă. Nici sâmbătă nu a fost întrunit cvorumul necesar, şedinţa fiind programată pentru luni, potrivit Agerpres.

Moţiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”, semnată de 122 de parlamentari, a fost depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor.

Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii.

Citeste si...  Ciolacu așteaptă motivarea CCR privind moțiunea de cenzură

Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *