Mai mulți soldați ruși sunt internați în stare gravă după ce au fost expuși radiațiilor din Pădurea Roșie de la Cernobîl

1

După ce a fost răspândită de presa internațională știrea este confirmată de agenția nucleară Energoatom, care vorbește despre „simptome acute de expunere la material radioactiv”.

Vestea a fost dată mai întâi de Iaroslav Iemelianenko, membru al Agenției Zonei Roșii din Ucraina. După care a sosit confirmarea agenției nucleare ucrainene Energoatom. Militari ai armatei ruse, care la începutul invaziei Ucrainei au preluat controlul asupra fostei centrale nucleare de la Cernobîl, nu purtau costume de radiații atunci când au sosit, în special când au trecut printr-o pădure foarte contaminată. Și au fost la rândul lor contaminați – relatează ziarul italian „La Stampa”.

Informația a fost confirmată de diverse mass-media internaționale, citând mărturiile a doi tehnicieni ucraineni care erau prezenţi la uzină în ziua sosirii trupelor ruse. Soldații s-ar afla acum în Belarus, unde au fost transportați cu autobuze și internați într-un centru medical specializat. Mulți ar fi în stare foarte gravă, prezentând „simptome acute de expunere la material radioactiv”.

Conform tehnicienilor ucraineni, acestor militari le-a fost încredinţată o „misiune sinucigașă”. „Pădurea Roșie”, numită astfel deoarece în urma accidentului teribil din 1986 vârfurile copacilor au devenit roșii din cauza radiațiilor, a fost declarată zonă „nesigură” pentru următorii 24.000 de ani. Astăzi, în zonă se fac tururi turistice, însă doar după obţinerea unui permis şi exclusiv în compania unor ghizi oficiali care au echipamente pentru măsurarea nivelului de contaminare și care știu pe unde să meargă, deoarece mai există încă multe puncte radioactive.

Militarii ruși au fost duși la Centrul Republican de Cercetare și Practică pentru Medicina Radiației și Ecologie Umană din Belarus, aşa cum a scris presa locală, citată de „Pravda” ucraineană. Dar poate nu este o coincidență faptul că în ultimele zile forțele ruse s-au retras de la situl nuclear de la Cernobîl, pe care l-au ocupat chiar din primele zile ale invaziei, la sfârșitul lunii februarie. De atunci, temerile experților s-au concentrat pe faptul că standardele de siguranță din zonă ar putea fi afectate pe termen lung.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele