Majorarea salariului brut prin lege. Nu afectează costurile companiilor, dar are probleme constituționale

Informateca

Guvernul vrea să oblige companiile private să majoreze salariile brute ale angajaților astfel încât acestea să includă și contribuțiile, care vor fi trecute de la angajat, la angajator. 

„Se va introduce o normă tranzitorie care va stabili clar că salariul brut va include toată sarcina fiscală a angajatorului și să se stabilească un plafon și care să limiteze posibilitatea unui angajator de a reduce salariul pentru angajatul propriu”, spunea ieri Ionuț Mișca, ministrul Finanțelor în Comisia Economică a Senatului.

Potrivit explicațiilor ministrului, dispoziția legislativă va stabili tot ce va cuprinde salariul brut, a cărui majorare va include suma tuturor sarcinilor fiscale pe care le plătește un angajator pentru un angajat, iar costurile angajatorului nu vor crește.

Reacția mediului de afaceri

Reacția mediului de afaceri a fost amestecată. De altfel, ideea nu e nouă, ea a apărut și în propunerile de modificare a Codului Fiscal de anul trecut, din perioada guvernului Cioloș. Ceea ce e problematic e ca firmele să fie obligate să prin lege mute aceste sume în salariul brut al angajaților, pentru că e vorba de niște contracte private și se trece peste Constituție.

Ce impact va avea această decizie? Deși e neclară din punct de vedere constituțional, ea nu va avea un impact negativ în afaceri, costurile cu angajații rămân aceleași, și e greu de crezut că într-o astfel de perioadă de criză pe piața muncii, companiile să încerce să diminueze salariile, principala preocupare fiind identificarea de noi angajați și păstrarea celor existenți.

Rămâne însă problema cu intervenția statului în niște contracte private, care e greu de crezut că va putea rămâne în picioare în cazul contestării la Curtea Constituțională.

Citeste si...  Euro a trecut peste pragul de 4,65 lei

Care e mecanismul

Conform intenției guvernului, salariul total, care include salariul net, salariul brut și contribuția angajatorului, dispare și rămâne salariul brut, care va include salariul net plus contribuțiile angajatului, în care va fi mutată și cea a angajatorului.

Practic, dacă acum salariul minim brut pe economie e 1.450, salariul net e 1.050 de lei, iar salariul total e de 1.750 de lei. De la anul, salariul brut va deveni 1.750 de lei, iar salariul net va rămâne 1.050, toate contribuțiile vor trece la angajat (dar le va plăti în continuare angajatorul).

De asemenea, contribuțiile se vor micșora de la 39,25% acum, la 35%. Există și posibilitatea ca impozitul pe venit să scadă de la 16%, la 10%, dar deocamdată e incert, va depinde mult de încasările la buget, care deși sunt mai mari, în general, decât anul trecut (cu excepția TVA) rămân sub estimările guvernamentale.

Sursa: Majorarea salariului brut prin lege. Nu afectează costurile companiilor, dar are probleme constituționale


Etichete:
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *