Marcel Ciolacu: Soliditatea unui stat se poate măsura inclusiv prin nivelul de antisemitism, xenofobie

1
ciolacu
Marcel Ciolacu
- Reclama -

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, în cadrul ceremoniei dedicate introducerii la nivel naţional a predării disciplinei „Istoria Evreilor.

 

Holocaustul”,că soliditatea unui stat se poate măsura inclusiv prin nivelul de antisemitism, xenofobie, discriminare şi rasism iar statul nu trebuie să tolereze discursul urii şi teoriile conspiraţioniste, din ce în ce mai răspândite în mediul online. El a mai spus că prin Legea nr. 276, disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” a fost inclusă în planurile-cadru ale învăţământului liceal şi profesional ca parte a trunchiului comun, începând cu anul şcolar 2023-2024 iar această măsură reflectă, fără echivoc, voinţa politică transpartinică şi civică de promovare a educaţiei despre Holocaust, dar şi de consolidare a rezilienţei tinerilor şi a societăţii în ansamblu.

”Am plăcerea de a mă adresa dumneavoastră într-un moment cu o semnificaţie aparte pentru societatea românească de azi şi de mâine, respectiv introducerea, la nivel naţional, a predării disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul”. Holocaustul, această tentativă fără precedent de exterminare a populaţiei evreieşti din Europa, a trecut dincolo de graniţele geografice şi a afectat toate segmentele societăţii. România nu a fost ferită de efectele tragice ale legăturilor dintre nazism şi fascismul românesc, fiind deopotrivă martora prăbuşirii valorilor şi a dezintegrării instituţiilor. Tocmai de aceea, avem datoria morală de a susţine şi de a promova educaţia privind istoria evreilor şi a Holocaustului”, a spus premierul în discurs.

Marcel Ciolacu a afirmat că, după cum este cunoscut, la finele anului 2021, prin Legea nr. 276, disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” a fost inclusă în planurile-cadru ale învăţământului liceal şi profesional ca parte a trunchiului comun, începând cu anul şcolar 2023-2024.

- Reclama -

”Această măsură reflectă, fără echivoc, voinţa politică transpartinică şi civică de promovare a educaţiei despre Holocaust, dar şi de consolidare a rezilienţei tinerilor şi a societăţii în ansamblu, faţă de pericolele reprezentate de antisemitism, xenofobie, discriminare şi discurs instigator la ură”, subliniază premierul. Marcel Ciolacu mai spune că ”studierea acestei discipline răspunde şi uneia dintre provocările majore ale eforturilor actuale de păstrare a memoriei Holocaustului, respectiv dispariţia treptată a generaţiei celor care au fost victimele Holocaustului, a celor care au fost martorii acestui eveniment tragic”.

Dosarul lui Marian Vanghelie, condamnat la 11 ani închisoare, în pericol de prescriere, după ce un judecător a fost promovat la CSM

”La fel ca acum doi ani, când am susţinut introducerea acestei propuneri legislative alături de colegii mei senatori şi deputaţi prezenţi aici în sală, am convingerea că predarea acestei discipline va contribui la o mai bună cunoaştere şi înţelegere a istoriei, culturii şi tradiţiilor evreilor din România şi a memoriei Holocaustului şi, prin acestea, la consolidarea unei democraţii reziliente, în deplină concordanţă cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului”, a spus şeful Executivului.

- Reclamă -

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele