Marele maestru de șah rus Serghei Karjakin – exclus din competiții după comentarii pro-Rusia

0

Karjakin nu va mai putea participa la niciun turneu oficial timp de jumătate de an, din cauza unor comentarii prin care și-a declarat sprijinul pentru invazia Rusiei în Ucraina, anunță Federația Internațională de Șah.

În vârstă de 32 de ani, marele maestu care l-a provocat pe Magnus Carlsen pentru titlul mondial în 2016, a apărat acțiunile țării sale pe rețelele de socializare în ultimele săptămâni, atrăgând critici intense din partea lumii sportului minții.

Serghei Karjakin este găsit vinovat de încălcarea articolului 2.2.10 din Codul de etică al FIDE și este sancționat cu o interdicție la nivel mondial de șase luni de a participa ca jucător la orice competiție de șah cotată de FIDE, care intră în vigoare de la data acestei decizii, 21 martie 2022„, a precizat organismul de conducere.

Declarațiile lui Serghei Karjakin cu privire la conflictul militar în curs de desfășurare din Ucraina au dus la un număr considerabil de reacții pe rețelele de socializare și în alte părți, în mare măsură negative față de opiniile exprimate„.

Campionul rus, care s-a născut în Crimeea și a reprezentat Ucraina până în 2009, a declarat: „O decizie așteptată, dar nu mai puțin rușinoasă din partea FIDE. Au fost călcate în picioare toate criteriile sportive, a fost călcat în picioare principiul de bază conform căruia sportul este în afara politicii„.

Aeastă interdicție pune sub semnul întrebării participarea lui Karjakin la Turneul Candidaților, care începe la 16 iunie. El poate face apel împotriva deciziei în termen de trei săptămâni.

Am trecut prin cea mai grea selecție, în Cupa Mondială, pentru Turneul Candidaților. Câștigarea acestui turneu m-ar fi pus în situația de a participa la un meci pentru campionatul mondial. Din păcate, FIDE s-a făcut de râs, nu eu„, a adăugat Karjakin pe rețeaua de socializare Telegram.

Și cel mai important, în primul rând sunt un patriot al țării mele și abia în al doilea rând sunt un sportiv. Dacă mă gândesc în urmă, la situația în care l-am susținut pe președintele Rusiei, poporul și armata, cred că acum aș fi făcut același lucru! Nu regret nimic„.

Totodată, un alt mare maestru rus, Serghei Șipov, nu a fost sancționat pentru comentariile sale pro-Rusia, fiindcă FIDE a decis că acestea au avut „un caracter ușor diferit și mai puțin provocator decât cele făcute de Karjakin„.

Amintim, anterior, FIDE a privat Moscova de găzduirea Olimpiadei de șah și a Congresului forului mondial de la sfârșitul acestui an, și a interzis jucătorilor ruși și și din Belarus să participe la turnee sub steagurile țărilor pe care le reprezintă.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele