Marele miting desparte PSD-ul în tabere

0

Conducerea centrală a PSD s-a reunit marți la sediul partidului pentru a discuta despre mitingurile anunţate pentru ziua de sâmbătă, 9 decembrie atât în capitală cât și în alte județe ale țării. Marea răscoală PSD coincide acum cu ziua înmormântării Regelui Mihai. Liderii din teritoriu sunt în dezacord cu Bucureștiul! Baronii PSD nu vor să scoată oamenii în stradă.

La discuţiile de la sediul PSD participă, pe lângă Liviu Dragnea, preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, liderii de sectoare din Capitală, dar şi mai mulţi lideri de organizaţii judeţene.

Citiți și Dezacorduri în alianța PSD – ALDE. Tăricenau nu este de acord cu un miting PSD

Gabriela Firea a anunţat luni că filialele din Bucureşti şi Ilfov ale PSD vor organiza un miting sâmbătă, 9 decembrie, în acelaşi timp cu celelalte acţiuni de protest puse la cale de mai multe organizaţii PSD din ţară.

Ecaterina Andronescu se opune mitingurilor organizate de PSD

„Personal nu cred că este cea mai potrivită soluție în preajma sărbătorilor să facem acest lucru. Nu am avut posibilitatea să mă exprim în partid în legătură cu acest subiect, dar dacă o să fie cazul, o să am această poziție. Care este rațiunea unor proteste când PSD este la putere? De regulă, protestele se fac împotriva Puterii. Ideea acestor proteste se leagă de un semnal care trebuie dat să înceteze orice fel de abuzuri”, a declarat Ecaterina Andronescu la Digi24.

Senatorul PSD a spus că nu există stat paralel, una din temele de forţă ale partidului.

„Nu știu să dau răspunsul la această întrebare (dacă există stat paralel – n.r.). Vreau să trecem peste ea. Cred că statul acesta este unul funcțional atât timp cât toate instituțiile lui funcționează în limitele prevăzute de lege”.

Codrin Ștefănescu procalmă unitatea unui PSD dezbinat

Secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu a declarat duminică seară, după o întâlnire a liderilor partidului cu preşedinţi de filiale, că PSD va organiza un miting împotriva statului paralel. El a precizat că luni va avea loc o discuţie şi cu ceilalţi lideri de filiale şi se va decide când va avea loc manifestaţia, care se va desfăşura simultan în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării.

„S-a stabili azi să facem un miting şi noi, un miting de protest. Mitingul nostru nu este pentru susţinerea Guvernului, nu pentru susţinerea lui Dragnea, a coaliţiei sau a programului de guvernare, pentru că astea deja au fost votate anul trecut de români. Va fi un miting împotriva statului paralel şi ilegitim, un miting împotriva abuzurilor, un miting împotriva ascultării telefoanelor, împotriva încălcărilor drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, un miting împotriva celor care consideră că din funcţiile pe care le au, nealese, pot să încalce Constituţia şi legile ţării şi să-şi constituie un grup organizat în care decid ei ce şi cum. Este un miting care arată care este adevărata majoritate în România, un miting pe care românii l-au cerut”, a afirmat Ştefănescu după discuţiile care au avut loc la sediul partidului, precizând că luni vor avea loc întâlniri şi cu ceilalţi lideri de filiale şi se va stabili dacă manifestaţia va avea loc sâmbătă sau duminică.

El a afirmat că întâlnirea a avut loc la cererea preşedinţilor de organizaţii.

„Mesajul nostru va fi foarte clar şi în interiorul şi în exteriorul ţării: aceasta este majoritatea, aceştia sunt românii care vor cu totul altceva, români care ne-au împuternicit prin vot să ducem lucrurile până la capăt”, a subliniat el.

De asemenea, Codrin Ştefănescu a respins speculaţiile conform cărora întâlnirea cu şefii de filiale ar fi avut ca temă îndepărtarea premierului Mihai Tudose sau pe cele referitoare la existenţa unor tabere în partid.

„Există o singură tabără, tabăra PSD”, a susţinut el.

Lia Olguța Vasilescu sună mobilizarea PSD la miting

„Rămâne bătut în cuie, a fost aprobată cererea PSD de organizare a acestui miting, diferenţa dintre noi şi ceilalţi e că protestăm respectând legea, îi aşteptăm nu doar pe PSD-işti, ci şi pe alţi craioveni, având în vedere ca nu e un miting pro-PSD. Nu trebuie să convingem pe cineva de forţa PSD în judeţul Dolj, nici să convingem ceea ce a însemnat administraţia PSD: s-a construit cel mai mare spital, cel mai frumos stadion, ne mândrim.

Vom organiza un miting de protest faţă de cei care nu înţeleg forţa votului, un guvern nevotat de nimeni şi pus de stradă, aşa cum a fost Guvernul Cioloş care tocmai pentru că nu a reprezentat pe nimeni, că nu a răspuns în faţa nimănui nu a făcut nimic la guvernare, câştigând titlul de guvernul 0, protestăm împotriva abuzurilor. Nu l-am văzut nici pe Portocală plătind în vreun fel pentru abuzuri, va ieşi cu o pensie foarte mare şi nu va fi deranjat, nu vom vedea nicio Claudia Roscu, care a anchetat oameni prin hoteluri, doar mutată la alt Parchet unde va face mult rău…cei care au greşit trebuie să plătească. Nu poţi pe aceeaşi lege pe care una intră la închisoare pentru că a văruit blocuri să-şi facă oraşul mai frumos, iar altul devine preşedinte, deşi a făcut acelaşi lucru şi vine să dea lecţii de moralitate din cele 6 case luate cu acte false, ajunge şi cu plânsul multora pe la înalte porţi care nu fac altceva decât să arunce cu noroi în România”, a spus ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Lia Olguţa Vasilescu a spus că se aşteaptă ca la acest miting să iasă în stradă peste 25.000 de protestatari.

„V-am dat foarte multe exemple de abuzuri şi mai avem foarte multe pe care le vom da la acest miting pe care ne aşteptăm să-l organizăm destul de bine, protestam împotriva tuturor lucrurilor care rulează peste tot de 2 zile. La aceeaşi oră, în mai multe oraşe din ţară vor avea loc mitinguri, suntem doar primii care ne-am anunţat. Este un partid foarte unit. Premierul nu cred ca este cazul să participe la miting deoarece nu e pro-PSD, e miting de protest la care nu sunt aşteptaţi doar membrii de partid, toţi care se regăsesc… Vor fi mai mult de 700 … faţă de cel al PNL… vom scoate mai mult, cred că oamenii vor veni singuri la miting, nu trebuie să-şi asume cineva că face efort, peste 25.000, nu ştiu să vă spun, întrebati ceilalţi lideri”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Baronii PSD nu susțin marele miting anunțat de la București

„Mesajul a fost clar: nu poţi să scoţi lumea în stradă folosind argumentul statului paralel. Credeţi că oamenii din orăşelele ţării ştiu ce e ăla stat paralel? Oamenii sunt obişnuiţi să iasă în stradă ca să susţină un candidat, o persoană, să vadă pe cineva pe un afiş. Acum, liderii de organizaţii ce-ar trebui să le spună oamenilor să strige în stradă? Care să fie sloganul“, au declarat sursele citate. Mai mulţi lideri PSD din teritoriu au cerut conducerii partidului să spună public că organizaţiile care vor să organizeze mitinguri sunt libere să o facă, dar să nu fie cineva obligat, au mai declarat sursele citate pentru „Adevărul“. „Eu nu ies în stradă sâmbătă. Cine are de făcut miting, să facă miting. Eu nu o să fiu în stradă sâmbătă pentru că am alte treburi mai importante. Şi pe Ceauşescu l-au sfătuit unii să facă miting”, a declarat deputatul PSD de Vaslui Adrian Solomon.

Printre organizaţiile care nu vor mitinguri se numără Vrancea, condusă de Marian Oprişan, cel care, potrivit unor surse politice, a refuzat să vină la şedinţa convocată de Liviu Dragnea la sediul central al partidului. Nici Dragoş Benea, de la Bacău, nu vrea să scoată lumea în stradă, în timp ce Cătălin Nechifor, liderul organizaţiei Suceava, a promis că va face miting numai dacă toate filialele din ţară îşi asumă că vor organiza proteste, în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră.
De asemenea, Liviu Dragnea nu va putea conta nici pe organizaţia Dâmboviţa, controlată de Adrian Ţuţuianu, cu care se află la cuţite după ce l-a lăsat fără funcţia de ministru al Apărării. Şi Braşovul este potrivnic, în condiţiile animozităţii dintre Dragnea şi Constantin Niţă, fost ministru al Energiei în guvernarea Ponta. Cât despre filialele din Ardeal, liderii PSD oricum nu aveau aşteptări, întrucât Vestul ţării e dominat de electorat liberal. Sursele citate susţin că liderii PSD au estimat că vor avea de partea lor 20 de filiale. „Abia dacă vor fi 10“, susţin, pe de altă parte, alţi lideri PSD. Cel mai mare miting se va desfăşura la Craiova, acolo unde Claudiu Manda, liderul organizaţiei şi şeful Comisiei SRI, a promis că va scoate în stradă 20.000 de oameni. „Acolo e vorba şi de orgoliul lui Manda“, a comentat, amuzat, unul dintre vicepreşedinţii partidului.

Tăricenau nu este de acord cu un miting PSD

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni la Parlament că, în opinia sa, nu ar fi nevoie de mitinguri de susţinere aşa cum au anunţat cei de la PSD că intenţionează să facă în zilele următoare.

”Nu ştiu cine organizează proteste, eu nu sunt încă informat, dar lumea e liberă să protesteze. Se întâmplă de atâta vreme. E în ultima vreme o anumită tendinţă de a muta disputele politice, lupta politică, din Parlament, care este forumul democratic, în stradă”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, întrebat care este poziţia ALDE şi dacă partidul va participa la mitingurile PSD.

”Nu ştiu, eu cred că nu e nevoie în acest moment de mitinguri de susţinere”, a completat liderul ALDE.

El a mai spus că zilele următoare va fi o şedinţă a coaliţiei de guvernare şi va discuta subiectul acolo.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele