Maria Grapini, către Augustin Zegrean: ‘Cum poate cineva din afară să ne oblige să schimbăm?’

0

Europarlamentarul Maria Grapini critică declarația fostului șef CCR, Augustin Zegrean, care a spus că este obligatoriu ca autoritățile române să țină cont de recomandările făcute de Comisia de la Veneția.

„Din puțul gândirii a domnului Zegrean:” Recomandările Comisiei de la Venetia sunt obligatorii!” Pai, domnule Zegrean, daca e recomandare cumva sa fie obligatie? Apoi, daca deciziile luate intr-un stat membru sunt constitutionale, cum poate cineva din afara sa ne oblige sa schimbam? Nu mai suntem stat independent? Sau nu ati auzit ce-a spus Comisia Europeana acum trei zile? “ nu comentam deciziile curților constitutionale din statele membre!” Dar mai bine sa ne gândim la duminica de maine!”, scrie Grapini pe Facebook.

Comisia de la Veneția critică modificările aduse Legilor Justiției și le cere autorităților din România să regândească modul în care se face numirea și revocarea procurorilor-șefi de la DNA, DIICOT și Parchetul General. Mai exact, Comisia de la Veneția cere ca rolurile președintelui României și al CSM să fie menținute.

Experții Comisiei de la Veneția recomandă și modificarea Constituției, astfel încât să asigure un echilibru între puterile președintelui, ale CSM și ale ministrului Justiției.

Ministrul Justiției nu ar trebui să aibă mai multă putere în această procedură decât șeful statului sau al CSM, mai observă Comisia de la Veneția.

Acest tip de mesaj la diversele reacții venite din exterior este unul tot mai întâlnit în rândul politicenilor români. De aproximativ 1 an și jumătate, încă de la protestele anti OUG 13 din Piața Victoriei, o serie de politicieni din țară s-au arătat dezinteresați sau au prezentat o atitudine superficială cu privire la reacțiile de îngrijorare venite dinspre diverse instituții europene vis-a-vis de schimbările din domeniul justiției pe repede înainte

Citește și Dragnea are nevoie disperată de amnistie dacă nu sunt adoptate Codurile Penale

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele