Mărirea accizei la băuturi va crește consumul de spirtoase contrafăcute, avertizează producătorii

1

Asociaţia producătorilor şi importatorilor de băuturi spirtoase, Spirits România, îşi exprimă îngrijorarea faţă de intenţia Guvernului de a mări acciza cu 20%, măsură ce ar avea efecte negative, inclusiv prin creșterea consumului de alcool contrafăcut.

Această asociaţie susţine că măsura Guvernului nu a fost discutată cu industria şi face apel la dialog si responsabilitate din partea decidenţilor pentru menţinerea stabilităţii şi predictibilităţii fiscale:

Am aflat din presă de intenţia Guvernului de a include în viitorul pachet de măsuri fiscale majorarea cu 20% a accizei la băuturi spirtoase de la 1 ianuarie 2023. Ne aşteptam la un dialog şi la consultări prealabile cu industria, în condiţiile în care ne considerăm parteneri de dialog ai Guvernului. Ne dorim să funcţionăm pe o piaţă reglementată în mod echitabil, care să protejeze consumatorul, să ofere operatorilor posibilitatea de a se dezvolta şi, desigur, să garanteze obţinerea de venituri pentru buget. Adoptarea unei decizii de majorare a accizei ar avea însă efecte negative atât asupra industriei băuturilor spirtoase cât şi a încasărilor la bugetul de stat, anulând evoluţia pozitivă din ultimii ani şi, implicit, toate eforturile făcute pentru dezvoltarea corectă a domeniului”, a declarat preşedintele Spirits România, Tudor Furir.

Calculele pe baza datelor IWSR (International Wine and Spirits Research) arată că în 2021 piaţa fiscalizată a băuturilor spirtoase din România (import şi producţia internă) a reluat trendul ascendent dinaintea pandemiei şi a crescut la aproximativ 57.5 de milioane de litri, iar piaţa nefiscalizată a scăzut la 48 milioane de litri. În ciuda faptului că mediul de afaceri şi consumatorii au fost puternic afectaţi de pandemia de Covid-19 şi evoluţiile macroeconomice recente, nivelul echilibrat de taxare al sectorului băuturilor spirtoase a ajutat la menţinerea unui trend ascendent al încasărilor la bugetul de stat din colectarea accizelor. Astfel, datele Ministerului Finanţelor arată o creştere anuală cu 48% a încasărilor bugetare din acciza la alcool etilic, în valoare de 850.20 mil. lei în 2021 faţă de 575.77 mil. lei în 2020. Spirits România reaminteşte că piaţă locală a demonstrat că majorarea accizei la băuturile spirtoase acţionează în detrimentul pieţei fiscalizate şi conduce la creşterea consumului de alcool ilicit şi scăderea încasărilor la bugetul de stat. Astfel, conform datelor Spirits România, în anul 2013 majorarea cu 42% a accizei pentru alcoolul etilic a determinat în intervalul 2013-2014 o scădere a pieţei fiscalizate a băuturilor spirtoase de 32% şi un impact negativ de aproximativ 2 milioane euro pentru bugetul de stat. În schimb, reducerea cu 30% a accizei pentru alcoolul etilic în 2016 a avut ca rezultat în ultimii 6 ani reducerea evaziunii fiscale, scăderea pieţei nefiscalizate a băuturilor spirtoase cu aproximativ 20%, şi dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat, care au înregistrat 171,75 milioane euro în 2021.

Majorarea accizei ar încuraja consumul ilicit de alcool, cu efecte grave asupra sănătăţii consumatorilor. Totodată, o astfel de decizie va avea impact negativ asupra întregului lanţ valoric al acestei industrii, care asigura peste 1.000 de locuri de muncă directe şi peste 165.000 de locuri de muncă indirecte, de la producătorii de materii prime şi echipamente până la distribuitori şi sectoarele retail şi HoReCa. Pe fondul crizelor generate de pandemie şi de războiul din Ucraina, costul materiilor prime s-a mărit cu aproximativ 30-50% şi deja a pus presiune mare pe preţuri. Potrivit calculelor Spirits România, creşterea cu 20% a accizei ar determina o creştere a preţului la raft al băuturilor spirtoase cu concentraţie alcoolică de 40% grade cu minimum 4.5 lei/litru, ceea ce, coroborat cu creşterea inflaţiei şi scăderea puterii de cumpărare, va conduce la diminuarea vânzărilor. Industria de băuturi spirtoase din România rămâne angajată să dezvolte un dialog susţinut cu autorităţile şi să sprijine eforturile de reglementare a pieţei băuturilor spirtoase într-un mod eficient, transparent şi nediscriminatoriu, pentru a contribui la crearea unui cadru fiscal şi legislativ predictibil şi funcţional, propice dezvoltării industriei locale. În acest sens, Spirits România a iniţiat demersuri pentru discuţii cu autorităţile privind efectele nefaste ale acestei iniţiative pentru economia românească”, adaugă Asociaţia producătorilor şi importatorilor de băuturi spirtoase.

 

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele