Au început măsurătorile topografice în cetatea dacică de la Blidaru

0
- Reclama -

Specialiştii au început măsurătorile topografice în cetatea dacică de la Blidaru, scopul acţiunii fiind clarificarea regimului juridic al terenurilor pe care este amplasat situl istoric, în vederea preluării lui în administrare de către Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara.

Topografii şi-au desfăşurat activitatea în teren sub supravegherea reprezentanţilor Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi ai CJ Hunedoara.

„Prin realizarea măsurătorilor topografice se au în vedere, în prima etapă, determinarea suprafeţelor aferente zonei 1 şi zonei 2, identificarea proprietăţilor prin suprapunerea cu schiţele de carte funciară veche”, se arată într-un comunicat al CJ Hunedoara.

Odată identificate suprafeţele, se va trece la etapa a II-a a programului, când vor avea loc discuţii cu proprietarii terenurilor, în vederea cedării dreptului de proprietate în favoarea CJ Hunedoara şi demararea procedurilor de expropriere pentru cauză de utilitate publică, în cazul proprietarilor cu care nu se ajunge la o înţelegere concretă.

Măsurători topografice în teren au mai avut loc la cetatea dacică Costeşti- Cetăţuie şi vor continua, în zilele următoare, la cetăţile dacice Piatra Roşie şi Băniţa.

- Reclama -

Cetăţile dacice Costeşti – Cetăţuie, Costeşti – Blidaru, Luncani – Piatra Roşie şi Băniţa, aflate pe teritoriul judeţului Hunedoara, respectiv cetatea Căpâlna, situată în judeţul Alba, fac obiectul Legii nr. 23/2020, prin care se prevede clarificarea regimului lor juridic şi preluarea în administrare de către forurile judeţene în vederea protejării şi valorificării potenţialului turistic al celor cinci situri înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO, alături de Sarmizegetusa Regia.

În paralel, în termen de un an de la intrarea în vigoare a legii, reprezentanţii Ministerului Culturii şi cei ai CJ Hunedoara vor elabora planul de protecţie şi gestiune a cetăţilor dacice.

Documentul va stabili măsurile de protecţie şi modalitatea efectivă de punere în valoare a celor cinci cetăţi dacice, monumente UNESCO.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele