Măsurile de restricţie pe întreg teritoriul României din 25 martie 2021

1
pandemie Certificatul Covid

La 25 martie 2021, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat o hotărâre prin care a propus, în contextul stării de alertă, noi măsuri de restricţie pe întreg teritoriul ţării, „în condiţiile creşterii constante a numărului de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-Cov-2, care generează o presiune constantă asupra capacităţii de gestionare a unităţilor administrativ – teritoriale şi a sistemului sanitar”.

 

Premierul Florin Cîţu a anunţat, în aceeaşi zi, la finalul şedinţei de Guvern, că Executivul a adoptat mai multe decizii care vor ajuta la reducerea pandemiei de COVID-19. „Astăzi, în şedinţa de Guvern, am luat câteva decizii care vor ajuta în perioada următoare la reducerea pandemiei, aceste decizii au fost aprobate prin hotărâre de guvern”, a declarat Cîţu la Palatul Victoria, la 25 martie.

Propunerile CNSU au fost, astfel, adoptate în şedinţa de guvern, prin Hotărârea pentru modificarea anexei nr. 3 la HG nr. 293/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 martie 2021, conform site-ului https://gov.ro/.

Principalele modificări aduse, potrivit Hotărârii CNSU nr. 20 din 25 martie 2021:

* Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei fără restricţii, în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori şi mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20.00, pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori. Când incidenţa creşte peste 7,5 la 1.000 de locuitori, restricţia este valabilă pentru întreaga durată a săptămânii; aplicabilitatea măsurii încetează când incidenţa scade sub 7 la 1.000 de locuitori.
* Excepţii de la interdicţiile de circulaţie de mai sus o fac zilele de Paşte, astfel că în perioadele 3-4 aprilie 2021 (Paştele catolic) şi 1-2 mai 2021 (Paştele ortodox) se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei, în intervalul orar 20.00-02.00, pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase; derogarea este valabilă şi pentru Pesah, în zilele de 27-28 martie, în intervalul orar 18.00-22.00.
* Limitarea intervalului de timp în care este permisă activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localităţile în care incidenţa cazurilor este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori şi mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18.00 pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori. Când incidenţa este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, limitarea până la ora 18.00 este valabilă pentru întreaga săptămână.
* Suspendarea activităţii operatorilor economici care se desfăşoară în spaţii închise în domeniul sălilor de sport/fitness, în localităţile în care incidenţa cazurilor este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
* Prin „incidenţa cumulată în ultimele 14 zile” se înţelege incidenţa cumulată a cazurilor calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi şi a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se realizează, prin raportare la numărul de persoane din fiecare localitate, actualizat săptămânal de Direcţia pentru Evidenţa Populaţiei şi Administrarea Bazelor de Date.

Istoricul măsurilor adoptate de Guvern începând cu 18 mai 2020

De la declararea stării de alertă pe teritoriul României, în data de 18 mai 2020, (şi prelungită, succesiv, de mai multe ori), au fost eliminate, treptat, restricţiile din perioada anterioară de urgenţă şi, apoi, adăugate noi restricţii/măsuri, în funcţie de evoluţia epidemiologică ulterioară.

Măsuri de relaxare aplicate din 18 mai 2020

Principalele măsuri de relaxare aplicate, începând cu 18 mai, au fost, conform Hotărârii de Guvern (HG) nr. 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă şi Legii nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea COVID-19: deschiderea saloanelor cosmetice, a cabinetelor stomatologice şi a muzeelor; deschiderea hotelurilor; deschiderea parţială a comerţului; deschiderea magazinelor care au intrare din stradă; permiterea circulaţiei persoanelor în interiorul localităţilor fără declaraţie pe proprie răspundere; deplasările în afara localităţii doar pentru o categorie de motive considerate a întemeiate; deschiderea parcurilor etc.

Măsuri de relaxare aplicate din 1 iunie 2020

O serie de măsuri de relaxare au fost adoptate şi începând cu 1 iunie: desfăşurarea competiţiilor sportive în aer liber, fără spectatori; desfăşurarea spectacolelor şi a concertelor în aer liber; ridicarea restricţiilor privind circulaţia persoanelor în afara localităţii; reluarea transportului feroviar şi rutier internaţional; deschiderea teraselor în aer liber; permiterea accesului pe plajă, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară etc. (HG nr. 434 din 28 mai 2020)

Măsuri de relaxare aplicate din 17 iunie 2020

Din 17 iunie 2020, a fost aplicată o altă serie de măsuri: redeschiderea mall-urilor (cu excepţia restaurantelor, a locurilor de joacă şi a cinematografelor din interiorul acestor complexuri); posibilitatea deschiderii creşelor, a grădiniţelor şi a instituţiilor tip after-school pe perioada vacanţei de vară; reluarea activităţii de tratament balnear; redeschiderea sălilor de sport/fitness, a operatorilor de jocuri de noroc; redeschiderea piscinelor exterioare; posibilitatea bisericilor de a desfăşura activitate religioasă şi în interior; creşterea la 6 a numărului de persoane care nu locuiesc împreună şi care pot participa la activităţi recreative în aer liber (ciclism, drumeţii, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit etc.); creşterea la 20 a numărului de participanţi la evenimente private în spaţii închise şi la 50 a numărului de persoane care pot participa la evenimente private în spaţii deschise; creşterea la 6 a numărului de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii şi pot forma grupuri pietonale etc. (HG nr. 476 din 16 iunie 2020)

Măsuri aplicate după 1 iulie 2020

Prin Hotărârea de Guvern nr. 511 din 1 iulie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României s-au menţinut, în linii mari, măsurile aplicate anterior.

Măsuri aplicate din 17 iulie 2020

În Hotărârea de Guvern 553 din 15 iulie 2020 privind prelungirea stării de alertă, Guvernul a reluat restricţiile menţinute prin HG 394 din 18 mai 2020 şi Legea 55 din 15 mai 2020. Astfel, după 17 iulie 2020, s-au menţinut următoarele restricţii: obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă; obligaţia instituţiilor şi autorităţilor publice, a operatorilor economici de a asigura triajul epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru personalul propriu şi pentru vizitatori; menţinerea interdicţiei privind participarea la evenimente private în spaţii închise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 20 de persoane; menţinerea interdicţiei privind participarea la evenimente private în spaţii deschise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 50 de persoane.

Măsuri aplicate după 1 august 2020

Prin HG nr. 588 din 31 iulie 2020, s-a instituit o nouă obligativitate, aceea de purtare a măştii în spaţii deschise, în anumite condiţii. Astfel, purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, a devenit obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea), falezele, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.
Astfel, terasele, cluburile, barurile etc, dar şi jocurile de noroc de la nivelul judeţelor Argeş, Braşov, Constanţa, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Galaţi şi municipiul Bucureşti, au putut fi deschise doar între orele 06.00 şi 23.00, conform Hotărârii CNSU nr. 38 din 1 august 2020.

Măsuri aplicate după 16 august 2020

Prin HG 668/2020, restaurantele s-au menţinut închise, la fel şi limitarea privind participarea la evenimente private la 50 de persoane în spaţii deschise, respectiv 20 de persoane în spaţii închise.
S-a menţinut interdicţia privind circulaţia persoanelor în interiorul localităţilor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii.

Măsuri de relaxare aplicate din 1 septembrie 2020

Principala noutate adusă începând cu 1 septembrie a fost redeschiderea restaurantelor şi cafenelelor în interiorul clădirilor, inclusiv în cazul unităţilor de cazare, în judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori. O altă măsură de relaxare a constat în creşterea numărului de persoane care pot participa la evenimente private la 50 în spaţiu închis, respectiv 100 în spaţiu deschis (HG nr. 729 din 31 august 2020).

Măsuri aplicate din 15 septembrie 2020

Hotărârea de Guvern nr. 782 din 14 septembrie 2020 a prevăzut o serie de măsuri specifice în contextul campaniei electorale şi viitorului scrutin local din 27 septembrie 2020, între care: dezinfecţia periodică a mâinilor de către participanţii la procesul electoral după fiecare contact direct cu alte persoane; introducerea de către alegători a documentului de identitate în suportul terminalului informatic; aplicarea de către alegători a timbrului autocolant ori a ştampilei cu menţiunea „VOTAT” pe actul de identitate; permiterea organizării de mitinguri şi demonstraţii cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane şi cu respectarea măsurilor privind distanţarea, purtarea măştii şi igienizarea mâinilor etc.

Noi măsuri aplicate din 15 octombrie 2020

Dintre măsurile instituite prin HG nr. 856 din 14 octombrie 2020 amintim: obligativitatea purtării măştii în toate spaţiile deschise în zonele în care incidenţa infectărilor cu noul coronavirus depăşeşte 3 la 1000 de locuitori în ultimele 14 zile; interzicerea organizării de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi deschise precum saloane, cămine culturale, restaurante, terase, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente; interdicţia participării la procesiunile şi/sau pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi; teatrele, cinematografele, sălile de spectacole, restaurantele, cafenelele pot funcţiona în următoarele condiţii: când incidenţa infectărilor este sub sau egală cu 1,5/1000 de locuitori, etc vor funcţiona la capacitatea de 50%; când incidenţa depăşeşte 1,5/1000 locuitori şi este până la 3/1000, sălile menţionate vor funcţiona cu capacitate de 30%; când incidenţa depăşeşte 3/1000 locuitori, aceste săli vor fi închise.

Noi restricţii aplicate din 9 noiembrie 2020

Prin HG nr. 935 din 5 noiembrie 2020 s-au adoptat noi măsuri de restricţie, cele mai importante fiind suspendarea activităţii pieţelor agroalimentare în spaţii închise (măsură anulată prin ordin al ministrului Sănătăţii la 4 decembrie) şi interzicerea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei în intervalul orar 23.00-5.00, în toate localităţile din România (în baza declaraţiei pe proprie răspundere care cuprinde o serie de excepţii). De asemenea, prin Ordinul nr. 5.972 din 8 noiembrie 2020 al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, şcolile au fost închise, cursurile preşcolarilor şi elevilor desfăşurându-se online pentru 30 de zile. Măsura a fost, ulterior, prelungită până la 23 decembrie 2020 şi extinsă la intervalul 11 ianuarie 2021 – 7 februarie 2021.

Măsuri aplicate din 14 decembrie 2020

HG nr. 1065 din 11 decembrie 2020 menţine măsurile aplicate şi stabilite prin actele normative anterioare, inclusiv cea privind interdicţia persoanelor de a circula în afara locuinţei în intervalul orar 23.00-5.00 în toate localităţile, indiferent de incidenţă.

Măsuri aplicate din 13 ianuarie 2021

Prin HG nr. 3 din 12 ianuarie 2021 s-au menţinut interdicţiile şi restricţiile referitoare la cinematografe, mitinguri/demonstraţii/procesiuni etc, evenimente private etc, circulaţia persoanelor în afara locuinţei în intervalul orar 23.00-5.00. Totodată, prin Ordinul comun nr. 3.235/93/4.02.2021 al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii, s-a stabilit reluarea cursurilor cu prezenţă fizică, începând cu data de 8 februarie.

Măsuri aplicate din 12 februarie 2021

HG nr. 35 din 10 februarie a prevăzut modificarea calculului privind stabilirea incidenţei, începând, însă, cu data de 26 februarie (după 14 zile de la intrarea în vigoare a HG). Astfel, incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de infectare se stabileşte şi prin includerea focarelor de COVID- 19 din centrele rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, a centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, precum a căminelor, internatelor şi spitalelor – focare care nu au fost luate în calcul până la acea dată.

Noi măsuri aplicate din 14 martie 2021

HG nr. 293 din 10 martie modifică restricţia privind circulaţia persoanelor pe timp de noapte, în sensul în care nu se poate circula în afara locuinţei în intervalul orar 22.00-5.00 şi nu între 23.00 şi 5.00, cum era până la această dată.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele