Medic israelian: Vaccinarea anti-Covid s-ar putea încheia cu doza trei

Costea Alexandra

Este posibil ca trei doze de vaccin să ofere o protecție suficientă pe termen lung împotriva Covid-19 sever, a anunțat un medic israelian proeminent.

Profesorul Eyal Leshem, specialist în boli infecțioase la Centrul Medical Sheba din Israel, a prezis că, pe termen lung, vaccinarea cu două sau trei doze va oferi probabil o protecție bună împotriva bolilor severe pentru majoritatea oamenilor.

„Este posibil să fie nevoie să actualizăm dozele booster la fiecare câțiva ani, posibil în fiecare an, pentru a le ajusta la varianta predominantă, dar s-ar putea să nu avem nevoie de amplificatoare dacă variantele viitoare se dovedesc a fi mai puțin virulente, așa cum vedem cu Omicron”, a spus el, potrivit CNBC.

„Este posibil ca oamenii care au primit două sau trei doze de vaccinuri actuale și apoi au fost expuși în timpul acestui val la Omicron sau sunt expuși în timpul valurilor viitoare la alte variante mai puțin virulente, să nu aibă deloc nevoie de un alt rapel”, susține profesorul Eyal Leshem.

Israelul a început să lanseze a patra doză de vaccin la sfârșitul anului trecut pentru adulții în vârstă, unii lucrători din domeniul sănătății și persoanele cu sistem imunitar slăbit.

Leshem a recunoscut că baza științifică pentru lansarea de către Israel a celei de-a patra doze nu a fost la fel de solidă precum a fost pentru aprobarea injecțiilor de rapel, dar a spus că experții au decis să ia măsura în cazul în care anticorpii din rapel s-au diminuat în timp, așa cum s-a observat pentru a face acest lucru după primele două doze.

„Avem foarte puține date științifice care să sugereze că a patra doză va adăuga o protecție substanțial îmbunătățită împotriva bolilor severe și a spitalizării”, a spus el pentru CNBC.

Citeste si...  Buzăul, Harghita și Timiș sunt printre județele unde a început vaccinarea

Profesorul a adăugat: „Deci, a fost o recomandare bazată pe opinia experților, mai degrabă decât o recomandare bazată pe date solide, așa cum am dori în mod ideal să avem în medicina clinică. Folosim opinia experților atunci când nu avem dovezi și facem asta tot timpul în medicina clinică.”

Oficialii din domeniul sănătății din alte țări sunt în prezent împărțiți dacă va fi necesară a patra doză de vaccin anti-Covid.

Săptămâna trecută, autoritatea de vaccinare din Marea Britanie a declarat că „nu este nevoie imediată” de a introduce un al doilea rapel, deși problema a rămas în curs de revizuire. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA recomandă ca persoanelor care sunt imunocompromise sever să li se administreze o doză suplimentară în seria lor primară de vaccinuri, precum și o vaccinare de rapel mai târziu.

În decembrie, CEO-ul Pfizer a declarat pentru CNBC că a patra doză ar putea fi necesară mai devreme decât se aștepta, din cauza variantei Omicronului foarte transmisibil.

Cu toate acestea, OMS a avertizat că introducerea prea multor doze de rapel în țările mai bogate ar putea prelungi pandemia, privând țările mai sărace de acces la vaccinuri.

Unitatea de vaccinare

Israelul s-a angajat într-un program agresiv de vaccinare în încercarea de a îmblânzi pandemia și a avut una dintre cele mai rapide campanii de vaccinare din lume.

Începând de duminică, aproximativ 71% din populația Israelului a primit cel puțin o doză de vaccin Covid, 64% fiind imunizați cu două doze. Aproape jumătate din populație a primit o injecție de rapel.

Oamenii care au primit a doua vaccinare în urmă cu mai bine de șase luni nu mai sunt considerați complet vaccinați în Israel, unde injecțiile de rapel au fost disponibile tuturor celor peste 12 ani, încă din vara anului trecut.

Citeste si...  Globurile de Aur 2020 - surprize și confirmări

În Israel, persoanele trebuie să-și ateste starea de vaccinare – sau că s-au recuperat recent de Covid-19 – pentru a intra în anumite locuri, inclusiv săli de sport, restaurante și muzee.

Țara a înregistrat duminică 30.970 de cazuri noi de infectare – cel mai mare număr de teste pozitive într-o zi de când au început testarea în masă.

În săptămâna încheiată pe 9 ianuarie, 136.569 de persoane din Israel au fost testate pozitiv pentru Covid-19, marcând o creștere de 331% față de o săptămână mai devreme.

Potrivit datelor oficiale, numărul R al virusului – rata cu care se reproduce – a depășit doi, ceea ce înseamnă că persoana infectată medie va răspândi Covid-19 la alte două persoane. Orice număr R peste unu înseamnă că o epidemie crește exponențial.

Spitalizările în Israel sunt, de asemenea, în creștere, dar nu se apropie de vârful pandemic. Cele șapte zile până la 8 ianuarie au înregistrat 733 de internări în spital, conform Our World in Data, marcând cel mai mare număr săptămânal de la apariția variantei omicron. Rata de spitalizare din Israel a atins vârful în ianuarie 2021, când 1.985 de persoane au fost internate în spital într-o săptămână.

Cu toate acestea, decesele au rămas stagnate prin valul Omicron din Israel.

Duminică, un pacient cu Covid-19 a murit în țară. Acea persoană a fost vaccinată. În medie, două persoane au murit de Covid-19 în fiecare zi în ultima lună. La sfârșitul lunii ianuarie a anului trecut, Israelul a înregistrat un maxim de peste 60 de decese într-o singură zi.

Leshem a declarat pentru CNBC că rata îmbolnăvirilor severe și a spitalizărilor ar putea crește în continuare, deoarece există de obicei un decalaj între creșterea cazurilor și consecințele acestora.

Citeste si...  Victor Ponta: "Dragnea a luat Ambasada Israelului ca pe Lacul Belina. Şi-a luat-o lui!"

„Cu toate acestea, nu credem că vom vedea o creștere bruscă așa cum ne-am aștepta cu variantele anterioare”, a spus el.

Omicron pare „în mod inerent mai blând la majoritatea oamenilor, iar acest lucru poate avea de-a face cu biologia virală – afinitatea sa pentru căile aeriene superioare, spre deosebire de afinitatea pentru căile respiratorii inferioare, care provoacă pneumonie”.

El a adăugat că utilizarea mare a injecțiilor de rapel în Israel, precum și populația tânără a țării, ar putea, de asemenea, să suprime orice creștere semnificativă a bolilor severe.


Distribuie articol:
2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *