Meleșcanu spune că președintele Iohannis reprezintă România la Consiliul European, deși Dăncilă a dat de înțeles că vrea să meargă ea

0

Există două decizii ale Curții Constituționale potrivit cărora „la Consiliul European merge președintele României”, a declarat duminică la Digi24 ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.

„Răspunsul tehnic este dat de două decizii ale Curții Constituționale, de pe vremea președintelui Traian Băsescu, potrivit cărora la Consiliul European merge președintele României. În cazul în care sunt probleme de tip economic și financiar poate să meargă primul-ministru. În ambele cazuri însă, este nevoie să existe un mandat din parte Parlamentului, atunci când se vine cu propuneri sau cu poziții noi din politica externă a României”, a spus Teodor Meleșcanu, la „Jurnalul de seară”.

Ministrul de Externe a făcut această declarație după ce premierul Viorica Dăncilă a dat de înțeles că ar vrea să reprezinte România la Consiliul European.

„Ar fi un lucru nefiresc. Am văzut când a venit cancelarul austriac Sebastian Kurz că a preluat ştafeta preşedinţiei. Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este deţinută de primul ministru şi de către Guvern, este o regulă care trebuie respectată, deci tot ce înseamnă legislaţie europeană tot ce înseamnă a conduce consiliile pe diferite domenii, le conduc miniştrii din guvern şi primul ministru conduce preşedinţia Consiliului Uniunii Europene”, a spus Viorica Dăncilă la Antena 3 în urmă cu o săptămână.

Reamintim că, pe durata președinției rotative a României la Consiliul UE (formatul care reunește miniștrii statelor membre), țara noastră va găzdui la Sibiu în luna mai și un summit al Consiliului European (formatul care reunește șefii de stat sau de guvern).

Citește și Propagandiștii care atacă zi de zi sistemul judiciar și sunt eroi pe site-ul Sputnik își fac partid ultra naționalist care va avea ca principal scop ROEXIT

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele