Cardiologia intervențională - infarct

Metoda care oferă șansa recuperării rapide a celor care au suferit un infarct miocardic

Redactie

Bolile cardiovasculare sunt principalul „ucigaș” în România. Statisticile arată că aproximativ 60 % dintre decesele înregistrate într-un an la noi în țară sunt cauzate de afecțiunile cardiovasculare. Una dintre aceste afecțiuni, din ce în ce în ca mai frecvente, și la vârste din ce în ce mai tinere, este infarctul miocardic acut.

Bolile cardiovasculare sunt cauzate de factori genetici, dar și de factori dobândiți care se pot corecta sau controla (fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, hipercolesterolemia).

Medicii avertizează că populația ar trebui să știe care sunt principalele simptome ale infarctului, astfel încât să ajungă cât mai repede la spital, și, în acest fel, să crească șansele de supraviețuire și, în același timp să scadă riscurile ca pacientul să rămână cu sechele. Printre aceste simptome se numără durerea în partea stângă a pieptului, care se poate resemți și în brațe, spate, gât sau chiar stomac. De asemenea, pot apărea transpirațiile reci și senzația de greață și stări de vomă. Este important ca în cazul în care apar aceste simptome, și mai mult, știți că aveți probleme cardiovasculare, să apelați de urgență la ajutorul medicilor.

În cazul în care pacientul ajunge la timp la medic există șansa recuperării rapide cu ajutorul cardiologiei intervenționale, explică dr. Ayman Elkahlout, medic primar cardiolog, șef laborator Cateterism Cardiac în cadrul Institutului de Boli  Cardiovasculare și Transplant Târgu  Mureș.

„Cateterismul cardiac este o ramură a cardiologiei prin care se pot trata o serie de boli ale inimii, printre care și infarctul miocardic acut, cu ajutorul unor instrumente (catetere),  introduse prin abord minim invaziv, percutan”, spune dr. Ayman Elkahlout. Specialistul mai spune că „prin intermediul unor catetere introduse în sistemul arterial se pot trata în mod minim invaziv multe afecțiuni cardiace, ca alternativă la chirurgia cardiacă”.

Citeste si...  Compania lui Elon Musk vrea să implanteze senzori în creierul uman care le pot reda oamenilor funcţii pierdute

 

Citește și: Cum se tratează la Târgu Mureș bolile cardiovasculare prin intervenții minim invazive? Pacientul se poate mobiliza în 12 ore de la intervenție

 

„De rutină, aceste proceduri implică introducerea unei teci (tubuleț fin) în artera femurală (prin membrul inferior) cu scopul accesării inimii, utilizând vizualizarea ei prin intermediul razelor X (floroscopie) și a substanțelor de contrast. Pentru incanulare se poate utiliza și abordul radial (prin membrul superior). Acest tip de abord oferă o serie de avantaje incluzând: accesibilitatea, controlul eventualelor complicații locale (mai ales, la pacientii care necesită tratament anticoagulant) și, nu, în ultimul rând, pentru confortul pacientului, care are posibilitatea să se ridice și să se mobilizeze imediat, fără sechele semnificative”, a explicat dr. Ayman Elkahlout.

Medicul a subliniat că în cazul cardiologiei intervenționale, există mai multe avantaje, printre care: minimizarea cicatricilor, a durerii, și o perioadă mult mai scurtă de recuperare comparativ cu cea asociată unei intervenții chirurgicale majore.

Sursă foto: www.financialtribune.com


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *