Mexicul, sub asediul traficanților, cu sprijinul politicienilor penali

0

Violențe fără precedent au avut loc în Nordul Mexicului, la Culiacan, după ce forțele de securitate l-au localizat pe unul dintre fiii lui Joaquín „El Chapo” Guzmán.

La câteva ore după ce Ovidio Guzmán López a fost depistat, în timpul unei razii în orașul Culiacan, luptele s-au intensificat până la nivelul de război de stradă. Televiziunile locale au surprins imagini șocante cu bărbați înarmați cu puști de asalt, care trăgeau în direcția polițiștilor, cadavre și baricade indendiate.

Traficantul Guzmán a fost eliberat după câteva ore, pentru a evita alte violențe, au transmis autoritățile.

Cum au decurs evenimentele

Guzmán a fost arestat, dar ulterior eliberat, „pentru a evita mai multe violențe în zonă și pentru a salva viața personalului nostru și pentru a restabili calmul în oraș”, a spus Ministrul securității din Mexic, Alfonso Durazo.

Citește și Criminalii lui El Chapo mor dubios

Durazo a declarat că o patrulă a Gărzii Naționale a fost atacată în interiorul casei unde era reținut Guzmán, ofițerii fiind forțați să se retragă pentru propria lor siguranță.

Ce spune președintele Mexicului

Președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, a declarat că va organiza o întâlnire a cabinetului său pentru a discuta incidentul.

Obrador a fost ales tocmai pentru că a promis prin platforma sa electorală că va lupta pentru înlăturarea cartelurilor de droguri din Mexic și a însărcinat o nouă forță de securitate, Garda Națională, cu lupta împotriva acestora.

Sub conducerea lui El Chapo, cartelul Sinaloa a fost cel mai mare furnizor de droguri pentru SUA, spun oficialii.

Citește și Sfârșit de drum pentru Joaquín „El Chapo Guzmán

Cum El Chapo este acum în spatele gratiilor, se spune că Sinaloa este controlat parțial de fiul acestuia, Ovidio Guzmán, care este acuzat de trafic de droguri în SUA.

Ce s-a întâmplat în Culiacan, din surse independente

Autoritățile locale au declarat că Ovidio Guzmán a fost găsit într-o casă de către o patrulă de poliție, în timpul unei acțiuni de rutină. Ulterior membrii cartelului au lansat atacul uriaș, în încercarea de a-l recupera de la autorități.

Ovidio Guzman, care are între 20 și 30 de ani, ar fi jucat un rol cheie în cartelul Sinaloa după arestarea tatălui său, El Chapo.

Potrivit presei mexicane, el este acuzat de trafic de droguri în SUA, iar autoritățile americane ar dori extrădarea lui.

Bătălia pentru eliberarea lui Guzman a izbucnit în apropierea biroului procurorului șef, însă s-a extins rapid și în alte zone ale orașului.

Nu au fost raportate date despre victime, dar în imagini se văd oameni plini de sânge, prăbușiți la pământ, care par să fie decedați. Reprezentanți ai poliției au confirmat pentru Reuters că mai mulți polițiști au fost răniți în luptele care s-au dat în stradă, însă nu s-au făcut precizările legate despre starea lor.

În timpul luptelor care se dădeau în oraș, administrația provinciei Sinaloa a declarat că un număr necunoscut de deținuți au evadat din închisoarea Aguaruto.

Autoritățile au declarat că „lucrează la restabilirea calmului”.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele