Microplasticul şi nanoplasticul prezente în 21 de ape importante ale României

0
lac kiseleff plastice mizerie
- Reclama -

Situaţia apelor din România este, în momentul de faţă, una greu încercată sub asaltul poluării și a reziduurilor. Rezultatele unor analize colectate din 21 de cursuri de apă arată prezenţa microplasticului şi nanoplasticului în toate acestea. Declarația aparține lui Andrei Coşuleanu, preşedinte şi fondatorul Act for Tommorow.

 

„Din păcate, situaţia apelor din România este, în momentul de faţă, una greu încercată. Astăzi, cu ocazia Zilei Internaţionale a Apei, împreună cu Ambasada Marii Britanii şi cu colegii parteneri, am reuşit să facem primul studiu naţional care ne arată dacă în România sunt microplastice şi dacă putem să facem ceva. Am analizat în această perioadă de trei luni şi jumătate apele reprezentative pentru români, şi care străbat România de la nord la sud şi de la est la vest. Am colectat 21 de probe din cele mai reprezentantive ape ale României. Rezultatele ne-au arătat că există microplastic şi nanoplastic în toate apele pe care le-am studiat„, a afirmat Coşuleanu.

Conform concluziilor cercetării de specialitate, România trebuie să realizeze noi studii cantitative pentru râurile mari din România şi de identificarea principalelor surse de poluare cu plastic, pentru stabilirea de măsuri în vederea prevenirii şi combaterii poluării cu microplastic a apelor din ţara noastră.

„România dispune în prezent de tehnologia necesară studierii microplasticului din mediile acvatice, însă, pentru a obţine rezultatele cantitative privind concentraţia acestor microparticule, sunt necesare investiţii în vederea creşterii capacităţii de cercetare şi analiză a institutelor de specialitate„, se menţionează în raport.

- Reclama -

Printre recomandările incluse în documentul de cercetare se află: promovarea cooperării la nivel regional între instituţiile responsabile, în vederea dezvoltării de măsuri interguvernamentale care să vizeze prevenirea şi combaterea poluării cu microplastic a Dunării şi Mării Negre, apoi dezvoltarea unor reţele de apă potabile gratuite în zonele turistice din România pentru prevenirea generării de deşeuri din ambalaje de plastic şi, nu în ultimul rând, interzicerea produselor ce utilizează anumite tipuri de ambalaje în zonele turistice în vederea limitării deşeurilor din ape.

Vezi și Oamenii de știință au descoperit în corpul uman zeci de tipuri de componente din plastic

Ape din toate zonele geografice ale României

Rezultatele raportului Act for Tommorow au avut la bază probe colectate din următoarele cursuri de apă: Argeş Vidraru, Argeş Olteniţa, Dâmboviţa Joiţa, Dâmboviţa Bucureşti, Dunăre Galaţi, Dunăre Orşova, Dunăre Turnu-Măgurele, Ialomiţa, Izvor Văcăreşti, Lac Văcăreşti, Lac Snagov, Mureş Haţeg, Olt Islaz, Siret Galaţi, Bistriţa Aval, Lacul Bâtca Doamnei, Olt Călimăneşti, Lac Razim, Someşul Mare, Someşul Mic şi Prut.

Raportul „Cartografierea Microplasticului în Apele României” reprezintă rezultatul unui demers de cercetare calitativă care vizează problema microplasticului în cele mai importante ape dulci din România, realizat de Asociaţia Act for Tomorrow, cu sprijinul Asociaţiei Ingmed Piteşti şi al Institutului Naţional pentru Fizica Laserelor, Plasmei şi Radiaţiei Măgurele (INFLPR), finanţat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii la Bucureşti.

Vezi cum arată un purificator de aer anti coronavirus

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele