Mihai Sora: “Orice dictatura incepe cu divinizarea unei persoane! Si atunci e cam tarziu”

0

De 102 ani aproape, Mihai Sora merge umar la umar cu Europa. Ramane continentul inimii lui si crede ca, desi amenintata, Europa trebuie aparata in Romania, inclusiv de la Girafa din fata Muzeului Antipa, acolo unde el a mers neobosit, atunci cand societatea a trebuit sa se apere de abuzurile din politica.

Mihai Sora a fost celebrat in Parlamentul European, unde a primit premiul Cetateanul European 2018. A tinut un discurs umanist, inchinat spiritului Europei, iar la final, emotionat, a venit la el sa il felicite si sa ii multumeasca creatorul programului Erasmus.

In aceste minute, am vorbit cu Mihai Sora, aflat la Bruxelles.

Domnule Mihai Sora, ati primit o distinctie in Parlamentul European, care vine sa recompenseze meritele dumneavoastra in favoarea unui discurs pro-european. De asta vreau sa va intreb, in primul rand, ce este Europa pentru dumneavoastra?

Pentru mine, Europa este continentul inimii mele. Este o cultura bimilenara, din care m-am hranit si mi-am tras substanta fiintei. Sunt, asadar, profund recunoscator Europei ca exista.

Cum arata Europa astazi fata de Europa in care v-ati format intelectual si cultural? Este aceeasi Europa?

Intr-un fel, sigur ca exista o continuitate, dar vedeti, vorbiti de un secol intreg.

Ati mers umar la umar cu Europa un secol intreg.

Un secol intreg, din timpul Primului Razboi Mondial. Cum sa spun… Europa a pierdut ceva din stralucirea ei, adumbrita de continentul american, care i s-a ridicat in spate si care absoarbe si energiile europene. Pentru ca, in masura in care exista o cultura acolo, ea se datoreaza Europei si europenilor care s-au americanizat, dar care au venit acolo in calitatea lor de europeni.

Se vorbeste despre doua Europe, despre o Europa concentrica, cu un nucleu de state dure, la care se adauga alte state ce graviteaza sau despre o Europa cu doua viteze. Credeti ca este valida aceasta discutie? Este legitim sa vorbim din nou despre o Europa a Vestului si una a Estului?

Europa Estului nu este adevarata Europa. Poate fi o tara imensa, cu un potential extraordinar, inclusiv pe plan cultural, dar nu e Europa. Europa este Renasterea – care prin Est nu a trecut -, si este cultura care a izvorat dupa Renastere.

De pilda, in cazul Romaniei, se vede ca nu a beneficiat de unele momente-cheie pentru cultura europeana, cum ar fi Renasterea, de care ati amintit? Este acesta un decalaj pe care l-am acoperit?

Este in orice caz un decalaj pe care ne-am fortat, cu buna credinta si cu entuziasm, as spune, sa-l acoperim.

Cum arata Europa din Romania astazi?

Cred ca exista romani europeni, mai multi decat ii putem numara pe degete. Ei se manifesta, atat in tara, cat si in Europa insasi, pe planuri diverse: stiintific, cultural, filosofic.

Credeti ca este amenintat acest drum european al Romaniei? Dumneavoastra ati fost un neobosit aparator al valorilor democratiei europene la Bucuresti. Suntem in pericol de a ne pierde filonul european?

Eu cred ca depinde foarte mult de noi, de cat putem sa stam de drepti in fata acestui pericol care exista, dar care doar cu consimtamantul nostru poate trece peste noi, doar daca ne afiliem lui.

Spuneti ca societatea are intr-adevar resurse sa reziste?

Asta este o problema. Nu stiu daca societatea romaneasca, asa cum e constituita in momentul de fata, are resurse sa reziste pe de o parte nivelului de civilizatie materiala americana, iar pe de alta parte iuresului rasaritean, care este un iures irezistibil.

Va referiti la Rusia?

Da.

Dumneavoastra ati trecut printr-un secol care a cunoscut cele mai oribile totalitarisme. Care sunt semnele precoce ale unei dictaturi? Ne scapa ceva din vedere in Romania de astazi?

Cred ca orice dictatura incepe cu divinizarea unei persoane. O divinizare lenta, insidioasa, de care iti dai seama doar cand deja vezi zeul stand in proiectoarele atintite asupra lui sa-l divinizeze. Si atunci e cam tarziu. Deci trebuie sa fim foarte atenti, sa ne aparam zestrea pe care am cucerit-o cu greu si de care putem fi mandri – in masura in care intr-adevar am cucerit-o.

Ne veti mai chema “la girafa” daca va fi cazul?

Da, oricand.

Care e motorul care va da incredere si speranta? Aveti incredere in societatea romaneasca?

Am incredere in strafundurile societatii romanesti.

“Am vazut Europa destramata, am vazut Europa muta in fata barbariei, neputincioasa, obosita, eroica sau incovoiata. Am vazut Europa incepand sa danseze pe o muzica stranie: dictatori fanatici si populisti bolnavi, dar am stiut mereu, cu un fel de incredere serena, de nezdruncinat, ca partea generoasa si geniala a Europei va avea dreptate in fata partii animalice si feroce, ca Europa inteligenta – cea care din timpuri stravechi, din timpul batranului Socrate, cauta de ce-ul lucrurilor – aceasta Europa va gasi mereu mijloacele de a merge in cautarea raspunsurilor”, a spus Mihai Sora in Parlamentul European, intr-un mesaj citit de sotia lui, Luiza Sora.

“Au fost timpuri, in Romania, in anii cei mai sumbri ai dictaturii, cand multi intelectuali erau scosi din cetate, traiau in izolare, erau aruncati in inchisori. Ce ne-a salvat atunci, in acele timpuri sumbre, nu au fost nici armele, nici cancelariile, ci exact spiritul european: ‘Iliada si Odiseea’, ‘Don Quijote’ si ‘Phaedra’, ‘In cautarea timpului pierdut’, ‘Muntele vrajit’, ‘Hamlet’ si ‘Divina Comedie’, ‘Calatoriile lui Gulliver’, ‘Un anotimp in Infern’, Constiinta lui Zeno’, ‘Memoriile lui Hadrian’, ‘Faust’, ‘Razboi si pace'”.

Mihai Sora a fost nominalizat pentru Premiul Cetateanul European al Anului 2018 de europarlamentarii Monica Macovei si Cristian Preda.

Citește și STENOGRAME Țuțuianu:Tatăl și fratele ministrului Ioana Bran, vor avea sentințe cu executare

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele