Mihai Tudose va lansa un Task Force pentru românii abuzaţi la muncă în Spania

0
- Reclama -

Ministerul Românilor de Pretutindeni (MRP) va lansa, săptămâna viitoare, un proiect-pilot de comunicare şi informare în Botoşani, Suceava şi Neamţ, trei dintre judeţele de provenienţă ale celor mai mulţi dintre românii plecaţi la muncă în Spania, informează un comunicat al MRP.

Prim-ministrul Mihai Tudose a stabilit, luni, cu reprezentanţii Ambasadei Regatului Spaniei la Bucureşti mai multe măsuri pentru intensificarea cooperării bilaterale în scopul prevenirii şi combaterii cazurilor de exploatare prin muncă a românilor aflaţi la muncă în Spania, informează ministerul.

Decizia a fost luată în cadrul întrevederii care a avut loc la Palatul Victoria şi la care au participat, de asemenea, ambasadorul României în Spania, Gabriela Dancău, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, şi reprezentanţi ai ministerelor Afacerilor Interne, Afacerilor Externe, Muncii şi Justiţiei Sociale.

La nivelul ministerelor menţionate va fi creat un Task Force pentru problematica abuzurilor la care sunt expuşi muncitorii români şi a sclaviei moderne, sub directa coordonare a prim-ministrului, Ministerul Românilor de Pretutindeni urmând să aibă rol de minister integrator. Delegaţia spaniolă a fost condusă de Tada Bastida Eizaguirre — prim-secretar şi însărcinat cu afaceri, şef al Secţiei Consulare din cadrul Ambasadei Regatului Spaniei la Bucureşti.

„Dorim să extindem şi să îmbunătăţim cooperarea cu autorităţile spaniole, având în vedere numărul mare de români aflaţi în Spania şi cazurile concrete semnalate în ultima perioadă. Măsurile pe care le avem în vedere vizează combaterea şi prevenirea unor astfel de cazuri, informarea persoanelor cel mai expuse unor astfel de riscuri, dar şi acordarea de asistenţă pentru victimele exploatării prin muncă sau ale traficului de persoane”, a declarat premierul Mihai Tudose, citat de Agerpres.

- Reclama -

Comunitatea de români din Spania numără la ora actuală peste un milion de persoane care deţin rezidenţă, cărora li se adaugă circa 400 de mii de muncitori sezonieri, aceştia din urmă fiind cei mai expuşi fenomenului de exploatare prin muncă şi traficului de persoane, arată sursa citată.

Alte măsuri stabilite în cadrul întrevederii sunt elaborarea unui „Plan Naţional de Combatere a Sclaviei moderne”, care să integreze strategiile existente, precum şi Strategia Naţională împotriva Traficului de persoane, prevăzută în Programul de Guvernare, pentru a fi aprobată în trimestrul al IV-lea al anului curent. De asemenea, Guvernul are în vedere crearea unui Fond de finanţare, la început prin linii bugetare distincte în bugetul fiecărui minister dintre cele menţionate şi resurse umane alocate specific.

Reprezentanţii Ambasadei Regatului Spaniei la Bucureşti „şi-au exprimat regretul pentru cazul de exploatare prin muncă a unor români din Spania, adăugând că a fost un caz punctual şi că nu trebuie pierdut din vedere cât de bine s-au integrat restul de români aflaţi în Spania”, se arată în comunicat.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele