Ministerul Economiei a eliberat 2700 de Certificate de Situaţie de Urgenţă

0

Aproximativ 2.700 de Certificate de Situaţie de Urgenţă au fost eliberate până luni, în jurul orei 17:00, din care 1.700 de tip 1 şi restul de tip 2, a anunţat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri, Virgil Popescu.

 

Aplicaţia dedicată eliberării Certificatelor de Situaţie de Urgenţă este activă de duminică seara. Certificatele de Situaţie de Urgenţă sunt emise în două forme: TIP 1 (Albastru) – pentru întreruperea totală sau parţială a activităţii, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autorităţile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgenţă decretate (afectaţi de Ordonanţele Militare); TIP 2 (Galben) – pentru înregistrarea unei diminuări a încasărilor sau veniturilor în luna martie 2020 cu un procentaj de minimum 25% faţă de media încasărilor sau veniturilor din perioada ianuarie – februarie 2020.

„Aseară a fost lansată platforma prevenire.gov.ro. Se eliberează Certificate de Situaţie de Urgenţă în mod foarte uşor, online, fără nicio interacţiune între minister şi companii. Până în acest moment, înainte de a intra în şedinţa de Guvern, au fost eliberate în jur de 2.700 certificate de urgenţă, vreo 1.700 de tip 1 şi diferenţa de tip 2. Practic, lucrurile funcţionează absolut automatizat, nu există sincope în acest sens”, a spus ministrul, la începutul şedinţei de Guvern.

Întrebat de premierul Ludovic Orban care este capacitatea de eliberare a certificatelor, Virgil Popescu a precizat că aceasta poate fi de mii de accesări pe secundă.

„Cred că avem capacitate, cu serverele STS unde sunt găzduite, de mii de accesări pe secundă. Deci, suntem pregătiţi să facem faţă şi accesărilor multe simultane. Am înţeles că este doar începutul şi sunt multe companii. Nu avem probleme nici de infrastructură hardware, nici software”, a explicat ministrul Economiei.

Casoteca și SHARP fac echipă bună în contextul pandemiei de coronavirus

Pe de altă parte, acesta a subliniat că sistemul energetic naţional funcţionează în parametrii normali, dar a cerut prim ministrului să accepte elaborarea unei Ordonanţe de Urgenţă care să prevadă derogări de la prevederile Comisiei Europene privitoare la biocarburanţi.

„Supraveghem în permanenţă sistemul energetic naţional. Funcţionează în parametri normali. Mai avem o măsură de implementat în domeniul rafinării şi comercializării combustibililor. Acolo avem un stoc destul de mare în rafinărie. E o îngreunare a aprovizionării cu biocarburant şi din acest motiv cred că ar trebui şi vă solicit acceptul să venim cu o Ordonanţă prin care să derogăm de la prevederile Comisiei Europene, pe perioada stării de urgenţă. Practic aş face-o la modul general, în toate situaţiile când avem stare de urgenţă să se poată întâmpla această derogare. Este vorba de faptul că suntem dependenţi de importul de biocarburant. Conform directivelor UE, în toate ţările europene se comercializează motorină cu concentraţie de 6,5% biocarburant şi benzina cu 8% biocarburant. O parte se produc în România o parte se produc în import, iar lanţul de aprovizionare este uşor distorsionat şi riscăm ca produsul vândut în staţiile de carburant să nu respecte normele şi de aceea este nevoie de această derogare”, a explicat Virgil Popescu.

Comunicare oficială minister

București, 6 aprilie 2020: Aplicația dedicată eliberării Certificatelor de Situație de Urgență este activă și poate fi accesată pe platforma http://prevenire.gov.ro

”Am lansat aplicația pentru eliberarea Certificatelor de Situație de Urgență. Aș vrea să reamintesc că se eliberează exclusiv online și GRATUIT! Și, totodată, vreau să le atrag atenția operatorilor economici care solicită CSU că au nevoie de semnătură electronică digitală”, a declarat Virgil Popescu Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Certificatele de Situație de Urgență sunt emise în două forme:

TIP 1 (ALBASTRU) – pentru întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate (afectați de Ordonanțele Militare).

TIP 2 (GALBEN) – pentru înregistrarea unei diminuări a încasărilor sau veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minim 25% față de media încasărilor sau veniturilor din perioada ianuarie – februarie 2020.

Acest document are ca scop susținerea operatorilor economici în relațiile cu instituțiile publice pentru obținerea, în condițiile legii, de facilități de creditare, măsuri de sprijin ori în relațiile comerciale, ca urmare a impactului economic, financiar și social asupra activității acestora, determinat de răspândirea coronavirusului SARS–CoV-2: amânarea la plată pentru serviciile de utilități, invocarea de forță majoră (doar pentru IMM-uri).

Un solicitant poate cere eliberarea unui singur tip de certificat de urgență.

Cererea pentru eliberarea CSU se realizează exclusiv prin intermediul acestei platforme, iar eliberarea certificatelor se va face automat, electronic, după validarea de către sistem a solicitării operatorului economic. Atenție: Este nevoie de semnătură electronică! Dacă nu există semnătura electronică certificatele de situație de urgență vor fi revocate!

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează CSU doar pe perioada existenței stării de urgență în România, la cerere, solicitanților, operatori economici, a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS–CoV-2.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele